NRK Meny
Normal

Nekter å kjøre humperute

Bussjåførene i Trondheim har fått nok av høye fartshumper. Fra 8. juni nekter de å kjøre linje 8 på Byåsen.

Buss kjører over fartshump

Slik ser det ut inne i bussen når de kjører over fartshumpene på linje 8 på Byåsen i Trondheim.

Foto: NRK

– Vi får ikke kontakt med de som har ansvaret for fartshumpene i Trondheim kommune. De lovet å ta kontakt med oss slik at vi kan diskutere forskjellige løsninger, men nå er tålmodigheten vår oppbrukt, sier Ole R. Berg, hovedtillitsvalgt i Buss- og Sporveisbetjeningens Forening til NRK.no.

I fjor høst truet foreningen med å nekte å kjøre enkelte bussruter dersom fartshumpene på Byåsen ikke ble fjernet.

– Skal fjernes neste uke

Ole R. Berg

Ole Roger Berg i Buss- og Sporveisbetjeningens Forening er lei av å vente på Trondheim kommune. Nå blir det full stopp i busstrafikken på linje 8 på Byåsen fra 8. juni.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

I oktober lovet rådmannen i formannskapet i Trondheim å ta kontakt med fagforeningen for å finne en løsning på humpeproblemet. Kommunen lovet også å fjerne sju av de 31 humpene på linje 8.

Men ingenting har skjedd.

Da NRK tok kontakt med kommunen fredag, kunne de fortelle at humpene skal fjernes neste uke.

– Vi beklager at det har tatt så langt tid, men nå har vi akkurat fått beskjed om at Trondheim bydrift skal fjerne de i neste uke, sier sier Kristian Sandvik i Trondheim kommune til NRK.no.

Vil ha dialog

– Vi har prøvd å være moderate og få til en dialog, men når de utnytter vår tålmodighet og ikke gjør noe, er det grenser for hva vi kan akseptere. Vi sliter med de humpene hver eneste dag, sier Berg.

Nå blir det full stopp i busstilbudet på linje 8 på Byåsen i Trondheim fra 8. juni, dersom ingenting skjer.

– I verste fall står store deler av beboerne på Byåsen uten busstilbud. Det er selvsagt veldig beklagelig, men det er kommunen som sitter med ansvaret. Vi er ikke villige til å gamble med helsen til våre sjåfører lenger, sier Berg.

– Jobber med saken

Kommunen er ikke enig i at de ikke har gjort noe med denne saken.

– Vi har laget et forslag om tiltak til nye fartsdempende tiltak som skal til politisk behandling så fort som mulig. Vi har vært i dialog med AtB og fagforeninga og fått innspill fra dem, forteller Sandvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se hvordan bussjåførene har det på linje 8:

Video Bussjåfører sykemeldes pga fartshumper

Bussjåfører sykemeldes pga fartshumper

– Trafikkfarlig

På linje 8 på Byåsen er det hele 32 fartshumper. Det er for mange, mener sjåførene. De krever at to tredjedeler av humpene fjernes.

I tillegg mener de at dagens fartshumper er altfor store. De krever at kommunen går over til å bruke såkalte trafikkputer, som er mye lavere.

– Dagens humper er direkte trafikkfarlig. Bussene må bremse kraftig ned for å komme seg over dem, og bilene blir fristet til å kjøre forbi på farlige steder. I tillegg sliter de på helsen til sjåførene. Vi må ha en type humper vi kan leve med, sier Berg.

Vil ikke ha «puter»

Men det blir neppe aktuelt. Kommunen ønsker ikke å gå tilbake til å bruke trafikkputer istedenfor humper.

– Vi fikk mye klager på at folk kjørte fort over disse putene, både tungtrafikk og vanlige personbiler. Derfor foreslår vi heller modifiserte humper, slik som det allerede er på linje 8 på Byåsen, sier Sandvik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.