NRK Meny
Normal

Nekter å betale for kremasjon

Ombygging av krematoriet i Steinkjer fører til at de som velger denne typen begravelse nå må betale 7500 kroner ekstra for transport og kremering i Trondheim.

Urner

Pårørende i Steinkjer må betale ekstra for å få sine kjære kremert i Trondheim. Illustrasjonsbilde.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Den siste uken har det kommet fram at kommunen nekter å ta de pårørendes merkostnader.

– Vi står med stor usikkerhet hvordan kostnadene skal fordeles når det gjelder kremasjoner. For vår del utgjør det lite, men de pårørende blir pålagt en stor ekstrakostnad med at de må dekke både transportkostnader og kremasjonsavgifter for å få en kremasjon i Trondheim, sier Bjørn Oddvar Landsem i Landsems begravelsesbyrå i Steinkjer.

Hittil har det vært gratis for innbyggerne å velge enten kistebegravelse eller kremasjon. Nå vil det siste valget gi en stor merkostnad.

– Ubehagelig

– Det er ubehagelig å være et mellomledd der det strengt tatt er kommunen sammen med kirka som har et ansvar å avklare situasjonen. Vi blir stående som et mellomledd mellom myndighetene og de pårørende i en fortvilet situasjonen.

Begravelsen kan også bli dyr, og Landsem har savnet et skikkelig svar fra kommunen.

– Vi får ikke gitt de pårørende informasjon til å ta en beslutning med tanke på økonomi. Begravelsen kan fort bli førti prosent dyrere, sier Landsem.

Flere kistebegravelser

Krematoriet i Steinkjer

Krematorieovnen i Steinkjer er gammel og etterkommer ikke dagens krav. Den vil bli byttet ut i løpet av året.

Foto: Frank Almås / NRK

Landsem tror en avgiftsøkning vil føre til at de fleste vil velge bort kremasjon i de syv-åtte månedene at det bygges om på Steinkjer. For en avgiftsøkning blir det, i følge rådmann Torunn Austheim.

– I den perioden er vi nødt til å få gjort den tjenesten i Trondheim. Det betyr at pårørende må betale den avgiften.

Austheim innrømmer at informasjonen til de pårørende kunne vært bedre.

– Vi kunne informert bedre, men slik er situasjonen. Vi kan se for oss at det blir flere kistebegravelser fram til kremasjonsovnene er på plass igjen.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25