Nedgang i fravær hos 7 av 8 skoler i Trondheim

De videregående skolene i Trondheim melder om en betydelig nedgang i fravær blant elevene etter tre uker med den nye fraværsregelen.

Byåsen videregående

NEDGANG: Byåsen videregående skole i Trondheim er en av åtte skoler som merker nedgang i fraværet.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

I Trondheim har det nå gått tre uker siden den nye fraværsregelen trådte i kraft. Regelen sier at elevene ikke vil få karakter i et fag hvis de er mer enn ti prosent borte fra det gjeldende faget.

Nå melder sju av åtte videregående skoler i Trondheim at de merker en betydelig nedgang i fraværet. Dette skriver Klassekampen.

Geir Vikan

FORNØYD: Rektor ved Byåsen videregående skole i Trondheim er fornøyd med nedgangen i fraværet.

Foto: fovea

– Vi ser at vi har et betydelig lavere fravær enn tidligere, men den største utfordringen nå er at de forskjellige skolene behandler de nye reglene likt, ikke bare i fylket, men i hele landet, sier rektor ved Byåsen videregående skole, Geir Vikan til NRK.

Kun Trondheim Katedralskole sier at de foreløpig ikke merker noen forskjell etter at den nye regelen ble innført.

Gymtimene er en utfordring

Også Strinda videregående skole opplever at elevene er mer til stede nå enn før, og at de tar den nye fraværsgrensa på alvor.

– Å redusere fraværet til hver enkelt elev er jo målet med de nye reglene, så dette er flott, sier rektor ved Strinda videregående skole, Trond Hofstad.

Han påpeker likevel utfordringer knyttet til regelen, som for eksempel at elevene lettere kan stå i fare for å ikke få karakter i gym som er et totimersfag. Hvis elevene er borte i disse to timene i løpet av en uke har de allerede vært borte i mer enn fem prosent.

– Per i dag er det et lite antall meldinger om elever som står i fare for å ikke få karakter i gym, men det kan jo øke utover høsten, understreker Hofstad.

Flere har fått varselbrev

Allerede tre uker ut i første semester opplever flere elever at de har fått varselbrev om at de står i fare for å ikke få karakter i noen fag. Dette brevet skal sendes ut ved fem prosent fravær i første termin.

Charlottenund videregående skole har siden oppstart allerede sendt ut ti slike brev.

– Problemet er at vi opplever at fraværet nesten ikke kan bli slettet, og da må man være til stede hver eneste time. Vi kan ikke ta kjøretimer, vi kan ikke være syke. Det blir veldig problematisk, og jeg tror dropoutraten garantert kommer til å øke, sier elev ved Charlottenlund videregående, Margrete Fossum.