NRK Meny
Normal

Namdalen møtes om sammenslåing

Elleve ordførere fra like mange kommuner i Namdalen og på Fosen møtes i Namsos i dag. Nye kommunegrenser og fjerning av gamle, er stikkorda.

Ordførere diskuterer Namdalens framtid i Namsos

I formiddag møttes ordførere fra heile Namdalen i Namsos. Her diskuterer Namsosordfører Morten Stene med Osen-ordfører Jørn Nordmeland.

Foto: Kjartan Trana

Namdalen som en stor kommune er ett av alternativene som vil bli drøfta av de samme ordførerne når de nå har benka seg rundt bordet i namdalens hovedstad.

Avstandene er utfordringa

Da har Liernes ordfører Alf Robert Arvassli fra Senterpartiet allerede kjørt 170 kilometer for å komme til møtet, fra heimplassen sin i Sørli. Men avstander er Lierne-ordføreren vant med:

– Når du sætt dæ ti bil'n så spælle det ju' itj så stor roll kor langt du kjøre.

Tilbake i Sørli i kveld er reiseavstanden ned til byen ved utløpet av Namsen blitt til 340 kilometer, det samme som avstanden fra Oslo til Kristiansand. Eller Oslo-Porsgrunn tur retur.

Arvassli er åpen for mange alternativer i den prosessen kommunene nå må gjennom. Og utelukker ingen, så langt.

Ordførere diskuterer Namdalens framtid i Namsos

I formiddag møttes ordførere fra heile Namdalen i Namsos. Her diskuterer Namsosordfører Morten Stene med Osen-ordfører Jørn Nordmeland.

Foto: Kjartan Trana
Alf Robert Arvasli Karl Audun Fagerli

Ordfører Alf Robert Arvassli, (t.v.) i Lierne, her i kjent postitur sammen med mangeårig rådmann i kommunen, Karl Audun Fagerli. I framtida kan Lierne opphøre som egen kommune.

Foto: Johannes Børstad/NRK

Dette er uansett starten på en lang prosess, sier Arvassli.

Plandokument presenteres

På møtet legges det fram et plandokument for videre arbeid.

Og Namsos-ordfører Morten Stene som representerer Arbeiderpartiet, er sikkert på at dette vil være et godt grunnlag for det store arbeidet kommunene nå skal i gang med.

Utfallet kan ingen spå nå.

Morten Stene

Namsos-ordfører Morten Stene ønsker velkommen til å tegne nye kommunegrenser i Namdalen. Kanskje blir det en kommune av heile 'landsdelen'.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Muligheten av at noen evnetuelt vil trekke seg ut og velge mindre regionale løsninger, vil heller ikke ødelegge for arbeidet, tror han.

Lite folk

Det er uansett avstandene som er bøygen. Fra kommunehuset i Osen i sørvest – den kommunen ligger i dag i Sør-Trøndelag, til Lierne, er avstanden 215 kilometer. Fra Leka i nordvest er avstanden til Lierne nøyaktig det tilsvarende antall kilometer. Fra Leka til Namsos er det 150 kilometer, alt er avstander en veg. Og fra Leka til Namsos må du ta ei – eller to ferger.

Men folketallet er lavt i denne delen av Trøndelag, om det enda er nok av geografi.

Byen Namsos har 13.000 innbyggere. Heile Indre Namdal har på et tynt befolka område 10.000. Ytterstrøkene nordvest i Namdalen har 10.000. De to små kommunene i sørvest, Flatanger og Osen, har tilsammen rundt 2000.

Utsikt fra Vektarklumpen i Røyrvik mot Kvigtind i Børgefjell

Namdalen består av gedigne utmarker og fjellområder. Her utsikt fra Vektarklumpen i Røyrvik mot Kvigtind i Børgefjell.

Foto: Steinar Andersen

Video fra Trøndelag

Bamsen brukes til forebygging og trøst når ulykker har skjedd. Nå skal 15 nye bjørniser lære Norge om brannvern.
Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag