Hopp til innhold

Nå er det billigere for Lars Erik å produsere i Norge enn i Kina

Etter å ha sjekket prisene i Øst-Europa og i Kina valgte Lars Erik Gjervan å produsere sine mikrocomputere i Trøndelag. Norge vinner stadig nye markeder innen høyteknologi.

nordbit

SafeBase i Trondheim lager overvåkingsutstyr til blant annet kraftbransjen. Leder Lars Erik Gjervan ser verdien i å ha nærhet både til kunder og leverandører i produksjonsfasen.

Foto: Stein Lorentzen / nrk

– Vi satser på små produksjonsserier i nært samarbeid med leverandører og kunder. En slik produksjonsmåte hadde vært umulig å få til i samarbeid med selskaper i Øst-Europa eller i Kina

Det sier Lars Erik Gjervan, leder for SafeBase i Trondheim.

SafeBase lager overvåkingssystemer til bruk innen telecom- og kraftbransjen. For å sikre kontroll under hele produksjonen og kunne gjøre raske endringer er nærhet til produksjonsmiljøene avgjørende.

Ti ganger så billig

– Etter å ha sjekket prisene hos leverandører og utviklere i Kina og Øst-Europa valgte vi å legge produksjonen til Norge. Samarbeidet med høyteknologibedriften Norbit i Trondheim gjør at vi kan tilby våre systemer til en pris ti ganger lavere enn om vi hadde valgt å legge produksjonen til Øst-Europa eller Kina, sier Gjervan.

I følge Gjervan har Norge en industrikultur som er mer åpen for endringer. I Asia er beslutningene mye mer rigide.

Økt bruk av roboter

– Vi ser en trend mot økt produksjon i Norge. Bruken av roboter kombinert med høy kompetanse gir oss sterke kort på hånden.

Det sier Per Jørgen Weisethaunet, konsernsjef i høyteknologibedriften Norbit. Han leder et trøndersk teknologikonsern hvor innovasjon og skapertrang gjennomsyrer alt.

– Høyteknologi kombinert med stor grad av robotisering gjør produksjonen billigere her hjemme enn i utlandet.

nordbit

Konsernsjef i Norbit, Per Jørgen Weisethaunet, viser en robot som skal inn i en produksjonslinje på Røros.

Foto: stein lorentzen / nrk

– Dette er fremtiden

NHO ser positivt på at teknologiselskapene velger å produsere i Norge.

– Det er ikke noe vits i å sette opp en robot i Kina når den like godt kan stå i Norge. Man trenger noen som skal styre disse robotene og det kan man like godt hente fra NTNU som fra et universitet i Shanghai.

Det sier Steinar Qvenild Andersen, kommunikasjonsdirektør i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Men vil ikke mange miste arbeidsplassene sine når stadig mer robotiseres?

– De som står på en fabrikk og putter sammen ting med hendene vil kunne miste arbeidsplassen sin, men slike har vi få av i Norge. Vi må få den menneskelige arbeidskraften der den virkelig trengs og ikke der roboter kan gjøre jobben, sier han.

Made in Trøndelag

SafeBase har brukt tre år på å utvikle overvåkingssystemet for energi, og er stolt over at alt er skapt i samarbeid med bedrifter i Trøndelag.

– Nærhet mellom utviklingsmiljøet i Norbit og produksjonsmiljøet på Røros og i Leksvik gjør at vi raskere og billigere kan realisere nye produkter for kundene. Her er alt Made in Trøndelag, og det er jo litt artig da, sier Lars Erik Gjervan.