Utrygge kjøreforhold i Nord-Trøndelag

Den kraftige nedbøren over Nord-Trøndelag skaper farlige kjøreforhold enkelte steder onsdag kveld.

Flom

VENTER MYE VANN: NVE advarer mot lokale oversvømmelser.

Foto: NRK

– Kjør forsiktig, særlig nå i mørket, oppfordrer trafikkoperatør Erling Drangsholt på Vegtrafikksentralen.

På fylkesvei 17 mellom Steinkjer og Namsos er det onsdag kveld mye overvann grunnet store mengder nedbør og snøsmelting.

Også på E6 nord for Asp er det veldig mye vann.

Høye brøytekanter hindrer vannet i å renne bort.

– Vi har satt på alt vi har av mannskap som skal lage hull i brøytekantene slik at vannet kan ledes bort, sier Drangsholt til NRK.

Det er dårlige kjøreforhold også på fv 766 Sjøåsen - Lauvsnes og fv 769 Namsos - Lund, men her er det slaps som skaper problemer.

– Vi ble overrasket over at nedbøren kom som snø her, så nå er ekstra brøytemannskap sendt ut til de to fylkesveiene, sier Drangsholt.

Fylkesvei 363 mellom Skorovatn og Tunnsjørørvika er fortsatt stengt.

NVE advarer

NVE advarer mot lokale oversvømmelser og økt fare for jordskred i Nord-Trøndelag.

Årsaken er at det er ventet mye regn og snøsmelting.

– Det er fare for lokale oversvømmelser som følge av is og snø som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier, heter det i varselet fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

De peker også på at værsituasjonen betyr økt fare for jordskred.

– Vi er forberedt

Eksempelvis kan det komme over 30 mm nedbør i Namsos bare i løpet av onsdag, ifølge Yr.no.

– Vi er så forberedte som vi kan være, men det er lite vi kan gjøre før ting oppstår, sier avdelingsleder i Namsos bydrift Dagfinn Wagnild til NRK.

Han og kollegene har ansvar for 120-130 kilometer med kommunal vei, og er i beredskap både med tanke på vann og avløp og brøyting.

I Trondheim ber kommunen folk om å sørge for åpne sluker og avløp

– I henhold til politivedtektene er det huseiers ansvar og det vil jo hjelpe mye når det blir mye vann, sier Randi Sesseng Aas, produksjonssjef i Trondheim bydrift vei.

Liten storm på kysten

Ifølge værvarselet fra Vervarslinga på Vestlandet som gjelder til torsdag vil nedbøren komme i byger og som snø over 500-700 meter. I lavlandet kommer det til å regne.

Ifølge meteorologene er det også ventet mye vind det kommende døgnet.

Det er ventet sterk kuling og perioder med liten storm på kysten. Fra natt til torsdag skal vinden dreie mot vest og minke til sterk kuling.

Hurtigbåter innstilt

MS Ladejarl kansellerer anløp på Edøy onsdag kveld kl 19.20 på grunn av værforholdene. Anløp Kristiansund blir derfor ca kl 20.50, og avgang fra Kristiansund ca kl 21.00.

Kraftig vind gjorde at hurtigbåten MS «Foldafjord» mellom Namsos og Rørvik ble innstilt onsdag ettermiddag. Normale ruter gjenopptas imidlertid fra klokka 18.15, med avgangen fra Rørvik til Gutvik.

Stokksundferja mellom Dypfest og Tarva er også innstilt på grunn av sterk vind.