Hopp til innhold

Musikere skal lære av idretten

Heltidsmusikere og scenekunstnere skal få samme helsetilbud som toppidrettsutøvere.

Luftforsvarets musikkorps i nye uniformer.

Mange av heltidsmusikerne i Luftforsvarets musikkorps vil i løpet av karrieren oppleve perioder med helseplager, som går ut over prestasjonene deres.

Foto: Luftforvarets musikkorps.

Fotballspillere langt ned i divisjonene har hatt det. Det samme gjelder alle som er med i olympiatoppens opplegg. Alle har de tilgang på medisinske spesialister som skal hjelpe utøveren å prestere på et høyt nivå over tid. Nå skal musikere, skuespillere og dansere få det samme tilbudet, tilpasset til deres yrker.

Dette er det første og eneste offentlige tilbudet i Norge. Heltidsutøvere i Luftforsvarets musikkorps, Trondheim Symfoniorkester og Trøndelag teater er med.

Har lengre karriere enn sportsheltene

– Profesjonelle heltidsmusikere, dansere og skuespillere har mange av de samme utfordringene, sier Ola Ellefsen. Han spiller tuba i Luftforsvarets musikkorps og er hovedtillitsvalgt for alle forsvarsmusikkorpsene i Norge.

Forskning viser at 75 prosent av alle yrkesmusikere får en dupp i karrieren sin som de med fordel kunne fått profesjonell hjelp til å komme seg ut av fortere.

I motsetning til idrettsutøvere har musikere en mye lengre karriere. Og de øver mye.

– Musikere har en sterk dedikasjon til jobben sin. De vil øve hver dag, uten avbrudd. Noen ganger spiller vi for mye, sier Ellefsen.

TSO Trondheim symfoniorkester

Trondheim symfoniorkester er en av samarbeidspartnere som skal få fram mer kunnskap om yrkesmusikeres helseplager.

Foto: Robin Sletthagen / NRK

Var overivrig som ung

Selv spilte han på seg slitasje som ung.

– Jeg øvde så mye at det gikk ut over resultatet. Overtrening rett og slett. Men verken lærerne eller medstudentene visste mye om dette.

I de fleste tilfellene kan en musiker gå til sin fastlege, men i spesielle tilfeller kan spesialistkompetanse være redningen. Professor Bjørn Hilt ved NTNUs institutt for samfunnsmedisin har nå bygget opp et nettverk slik at musikere og andre som trenger å prestere på topp nivå skal få hjelp.

– Det kan være fiolinisten som får en stiv skulder rett før en konsert, eller en skuespiller som mister stemmen på premieredagen, sier Hilt.

I Odense i Danmark åpnet de sin Klinik for Musikersundhed ved Odense Universitetshospita i 2013. Av landets 600 yrkesmusikere regnet de med å få 50-60 henvendelser per år. Det første året kom det 175 musikere med helseplager.

– Kunnskapen finnes. Det er bare å få den ut til dem som trenger den, sier Bjørn Hilt.