Mora brøt sammen – kom tilbake til rettssalen

Kvinnen som er tiltalt for dødelig vold mot sin tre år gamle datter, brøt sammen i Namdal tingrett tirsdag formiddag. Etter en time kunne rettssaken fortsette med kvinnen på plass.

Den tiltalte mora i Overhalla ble hentet av ambulanse i Namsos

Den tiltalte kvinnen ble hentet av ambulansepersonell i Namdal tingrett.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Unni Sandøy

Statsadvokat Unni Sandøy er aktor i straffesaken.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Hun kom seg etter å ha fått litt mat og hvile. Det virker som hun fikk et illebefinnende og hun plages også med blodpropp, sier kvinnens advokat, Torfinn Svanem til NRK.

Tidligere på dagen hadde retten fått høre nødsamtalen mellom jentas stefar og AMK-sentralen fra 26. juni i fjor. To dager før jenta døde på St. Olavs hospital i Trondheim. Det var etter denne avspillingen at den tiltalte 28-åringen brøt sammen i rettslokalet.

– Dagen er veldig traumatisk og hun bærer preg av at hun får høre igjen ting hun har prøvd å fortrenge etter at datteren døde, så det er en tung dag for henne, legger Svanem til.

Da rettssaken startet nektet mora straffskyld for å ha mishandlet sin egen datter. Hun og stefaren hevder jenta falt ut av senga og skadet seg. Den tre år gamle jenta kom til legevakta på St. Olavs hospital i Trondheim med store hodeskader natt til 26. juni i fjor. Hun døde på sykehuset to dager senere.

Store hodeskader

Mishandlingen av barna skal ha startet fra familien fikk oppholdstillatelse og flyttet til Overhalla fra Etiopia i april i fjor.

Aktor Unni Sandøy fortalte tirsdag formiddag at de sakkyndige slår fast at mye tyder på at barnet har vært utsatt for kraftig, stump vold mot hodet.

Obduksjonen viste omfattende hjerneskader, som er lite forenlig med fall fra lav høyde

Kastet i golvet

Advokat Torfinn Svanem

Torfinn Svanem er kvinnens advokat.

Foto: NRK

Både jentas mor og stefaren ble varetektsfengselet etter dødsfallet, men mora slapp senere ut av fengsel. Stefaren har vært fengslet fram til rettssaken startet tirsdag formiddag.

Ifølge tiltalen skal mora ved gjentatte anledninger i perioden 14. april til 26. juni 2017 ha slått, sparket eller mishandlet treåringen. Hun skal blant annet ha kastet henne mot ei seng slik at hun fikk et kutt i haka som måtte sys med ti sting.

Mora skal også ha slått og stukket jenta med kjøkkenredskaper, og i dagene før treåringen døde skal hun ha kastet jenta i gulvet gjentatte ganger. Dette førte til omfattende hodeskader som hun senere døde av. Kvinnen er også tiltalt for vold mot to av sine andre barn.

I tiltalen åpner også statsadvokaten for å ilegge mora tvungent psykisk helsevern.

Åstedsundersøkelse Overhalla

Politiet gjorde grundige undersøkelser i huset etter at jenta ble funnet død.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Varslet ikke

Stefaren er tiltalt for ikke å ha grepet inn og stoppet den påståtte voldsutøvelsen mot den lille jenta. Han varslet heller ikke helsevesen eller politi om det som skal ha skjedd.

– Han er fornøyd med at saken endelig er i gang. Han har sittet i varetekt siden juni i fjor og mener selv at dette er urettmessig. Han ønsker å forklare seg og få gjennomført saken, sier stefaren sin forsvarer Anders Kjøren.

Grov mishandling i nære relasjoner har ei strafferamme på inntil 15 års fengsel.

Paret har nektet straffskyld. De har forklart at skadene på jenta skyldes et fall fra senga, og at hun også hadde skader fra et tidligere fall fra en veranda.

Rettssaken fortsetter de neste dagene med avspilling av avhør med to av den tiltalte kvinnens barn. Først på fredag skal kvinnen selv få forklare seg for Namdal tingrett.

Huset i Overhalla som treåringen som døde bodde i

Her i dette huset skal volden mot barna ha foregått.

Foto: Tariq Alisubh / NRK