NRK Meny
Normal

Politiet etterforsker monstertorsken

Politiet i Nord-Trøndelag er i gang med å etterforske funnene av såkalt monstertorsk i Trondheimsfjorden.

Syk og derformert torsk fra Trondheimsfjorden

Såkalt monstertorsk kjennetegnes blant annet ved at den er deformert og at den har røde sår og blemmer. Denne ble fisket i Trondheimsfjorden i begynnelsen av februar 2010.

Foto: John Olav Oldren

Politiet i Nord-Trøndelag er i gang med å etterforske funnene av såkalt monstertorsk i Trondheimsfjorden.
Det var i forrige uke Frengen Havbruk på Ytterøy ble anmeldt for dyremishandling , etter funn av deformert fisk. Politiadvokat Tove Røddesnes sier de er i gang med avhør, og de vil få analysert flere av de såkalte monstertorskene.

Vil bevis opprinnelsessted

– Det er viktig å bringe på det rene hvor fiskene stammer fra, om det er fra Frengen eller om det kan være fra andre steder, sier Røddesnes.

Satsinga på torsk i mærder på Ytterøy skulle være et oppdrettseventyr. Men det gikk dårlig, og funnene av deformert oppdrettstorsk kan skape ytterligere problemer for Frengen Havbruk som nå er under avvikling.

Det er Norges Miljøvernforbund som står bak anmeldelsen. Kurt Oddekalv har fått tilsendt både fisk og bilder av deformerte torsk og reagerer kraftig på det han ser.

Kurt Oddekalv med monstertorsk

– Jeg har sett mye rart i oppdrettssamenheng, men dette topper alt. Dette er dyremishandling på sitt alle verste, sier Kurt Oddekalv.

Foto: Norges Miljøvernforbund

Anmeldt for rømming og mishandling

Politiet har i lengre tid etterforsket to tilfeller av fiskerømming fra anlegget. I 2008 og 2009 rømte tilsammen mer enn 70.000 torsk. For to uker siden ble selskapet ilagt en tvangsmulkt på over 80.000 kroner. Dette er dagbøter som skyldes at Frengen Havbruk ikke har rettet opp feil ved anlegget. Med anmeldelsen etter funnene av såkalt monstertorsk kan en påtale bli mer omfattende.

- Det er jo naturlig å behandle disse sakene samtidig i og med det dreier seg om det samme anmeldte firmaet, sier politiadvokat Tove Røddesnes.

Påtalebeslutningen vil trolig være klar i løpet av april.