Mer kultur – ut med butikkene

Olavshallen og Olavskvartalet i Trondheim sentrum skal fornyes etter 25 år. Nå kan hele kvartalet bli byens store kulturhus.

Olavskvartalet

Slik har arkitektene tegnet det nye Olavskvartalet.

Foto: PWC

Morten Wolden

Morten Wolden er kulturdirektør i Trondheim kommune.

Foto: Carl-Erik Eriksson © Trondheim kommune

Det er konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers som har utredet hvordan Olavshallen AS og Olavskvartalet kan videreutvikles og styrkes som kulturarena.

– Trenger fornyelse

– Olavskvartalet i Trondheim er slitt etter 25 års bruk, og trenger fornyelse og endringer, sier direktør for kultur i Trondheim, Morten Wolden.

I dag står mange av butikklokalene i Olavskvartalet tomme, og Trondheim Symfoniorkester trenger mer plass enn de har i dag. I uteredningen kommer det også fram at det må bygges flere nye scener for at det skal være mulig å sette opp store operaer i Olavshallen.

Olavskvartalet

Skisse av det nye Olavskvartalet.

Foto: PWC

Kostnadene i de ulike alternativene som legges fram spenner fra 100 millioner til 445 millioner kroner.

Vil ha vekk butikkene

– I det billigste alternativet er det tatt med nødvendig vedlikehold, og et åpent kulturtorg. I det dyreste alternativet blir hele Olavskvartalet omgjort til et kulturbygg. Det betyr at både hotell og kjøpesenter flyttes vekk, sier prosjektleder hos PWC, Rolf Tørring.

Kristelig Folkepartis Geirmund Lykke er i likhet med styreleder Turid Stenseth i Olavshallen, opptatt av å utvikle Olavshallen som kulturarena.

– Kjøpesenteret har vel aldri vært noen suksess i Olavskvartalet. Derfor bør hele kvartalet bli en kulturinstitusjon. Det frigjør plass til Trondheim Symfoniorkester, flere scener, kulturskolen og NTNUs aktivitet her, sier Lykke.

Olavskvartalet

Slik er planene for det nye kulturtorget.

Foto: PWC