Mener planovergangen er godt nok sikret

De ansvarlige for Thamshavnbanen mener sikkerheten ved planovergangen i Fannrem sentrum hvor en motorsyklist kolliderte med toget søndag ettermiddag, er god nok.

Planovergang Fannrem sentrum

Motorsyklisten kolliderte med toget ved planovergangen i Fannrem sentrum.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Det var søndag ettermiddag en motorsyklist kjørte inn i Thamshavnbanen da det krysset veien ved planovergangen i Fannrem sentrum. Det var 54 passasjerer og fem ansatte ombord da ulykka skjedde.

Motorsyklisten i midten av 20-åra var bevisst etter kollisjonen, men skadeomfanget er foreløpig ukjent.

Mener overgangen er godt nok sikret

MC-ulykke Thamshavnbanen

Planovergangen er sikret med lys og lyd, men ikke bom.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Politiet etterforsker nå ulykka, og mye tyder på at årsaken til kollisjonen er at motorsyklisten har kjørt på rødt lys.

Planovergangen er sikret med lys og lyd, men ikke bom.

– Flere biler stod og ventet på at toget skulle passere, og det var midt på veien da motorsyklisten kjørte inn i det, sier direktør for Orkla industrimuseum, Torbjørn Lefstad, til NRK.

Det er Orkla industrimuseum som er ansvarlig for Thamshavnbanen, og til tross for ulykka, mener museumsdirektøren sikkerheten er god nok.

– Vi vurderer situasjonen hvert år på bakgrunn av statisikk og uønskede hendelser. Det er klart at den ideelle løsningen er bommer på de fleste overgangene, men det er en vurdering opp mot risiko og midler, og statistikken viser at denne er sikret godt nok.

Lefstad viser også til at toget generelt går svært sakte, og det passerer veien enda saktere enn ellers. Thamshavnbanen var Norges første elektriske jernbane, og den er i dag fredet og drives som en museumsbane.

Brann og røyk

Ulykke Thamshavnbanen

Motorsykkelen ble klemt under toget i ulykka.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK
Motorsykkelulykke Thamshavnbanen

Brannen som oppstod som følge av ulykka ble raskt slukket.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Motorsyklisten var den eneste som ble skadet i ulykka, men de som var ombord opplevde også kollisjonen som dramatisk. Selve motorsykkelen havnet i klem under toget, noe som førte til branntilløp.

– Det var ganske dramatisk, for motorsykkelen ble antent under vogna. Det ble spredt bensin fra den og olje fra vogna, og det var branntilløp og røykutvikling i begge endene av vogna som hadde mange passasjerer, sier direktør for Orkla industrimuseum, Torbjørn Lefstad, til NRK.

Motorsyklisten ble fraktet til St. Olavs Hospital etter ulykka, og også de ansatte vil bli sjekket av lege for å være sikkert på at ingen har fått skader som følge av røyken.

Debreaf

Søndag ettermiddag hadde også de ansatte en debreaf med kriseteamet i Orkdal kommune.

– De ansatte har gjort jobben på en god måte. Vi har fått tilbakemelding fra flere av passasjerene om at det ble håndtert på en god måte, sier Lefstad.

Mandag klokka 17 arrangeres et åpent møte på Orkla industrimuseum på Løkken hvor også passasjerne som var med på toget kan komme for å snakke om ulykka.​

MC krasjet med Thamshavnbanen

Politiet etterforsker ulykka som skjedde da toget passerte veien.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK