Hopp til innhold

Mener MDG er landbrukets verste fiende

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) angriper Miljøpartiet De Grønne, og mener de er landbrukets verste fiende. MDGs varaordfører i Trondheim, Hilde Opoku, sier på sin side at julematen må bli dyrere og dermed gi bøndene økte inntekter.

Hilde Opoku

Varaordfører Hilde Opoku i Trondheim vil ha dyrere mat før jul.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp)

Landbruksminister Sylvi Listhaug støtter priskrigen på julemat, og mener Miljøpartiet De Grønne er en fare for landbruket.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

De siste dagene har mange butikkjeder nærmest dumpet prisene på julemat. Marsipan er blitt solgt for en krone, og julepølse for tre kroner. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) synes dette er bra for forbrukerne , men Opoku er helt uenig.

– Dyrt på sikt

– Det er billig nå, men vil bli dyrt på sikt hvis det fortsetter sånn. Det er rett og slett ikke bærekraftig for landbruket og dyrevelferden å holde på sånn, mener varaordføreren.

Hun tar nå til orde for å innføre moms på kjøtt, for å få folk til å kjøpe mindre.

– Vi må få ned kjøttforbruket og da må prisen opp for å sikre produksjonen. Det er uforutsigbare tider for landbruket med endringer i været, og da kan vi ikke holde på slik. Det fører bare til større innkjøp og mer hamstring. Vi må få priser som avspeiler kostnadene i hele produksjonsfasen, mener Hilde Opoku.

– Landbrukets verste fiende

Men landbruksminister Sylvi Listhaug mener Miljøpartiet De Grønne er blitt landbrukets verste fiende. Partiets avgiftspolitikk vil gi norske bønder en milliard kroner mer i økte utgifter i året, mener Listhaug.

– Poenget til MDG er at vi skal erstatte kjøtt med andre produksjoner, men veldig mange vekster kan ikke dyrkes i Norge og vi må dermed importere mer om vi kutter i kjøttproduksjonen, sier Listhaug til NRK.

I en kronikk i Nationen mandag går hun til kraftig angrep på MDG som etter valget har fått økt politisk innflytelse flere steder. Blant annet med varaordføreren både i Oslo og i Trondheim.

– MDGs politikk er en oppskrift på å legge ned store deler av norsk landbruk. Norge er tilpasset gressproduksjon. Om vi skal nyttiggjøre oss av arealene, må vi ha kyr, sauer og andre dyr som kan leve av gress. Om vi skal ha færre dyr, vil behovet for kraftfor gå kraftig ned og det vil gå hardt utover kornbønder, mener Sylvi Listhaug.

Siste fra Trøndelag