Hopp til innhold

– Presentasjonsangst like ille som prestasjonsangst

Presset på å opptre foran andre og være være sosial på skolen er for stort, mener psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren. Utdanningsforbundet er uenig.

Skolepresentasjon

Karakterpress er noe vi ofte snakker om, men det er kanskje ikke så mange som tenker på hvordan vi skal ta oss av de som blir syke av kravene til sosial samhandling på skolen.

Foto: Sigrid Olsson / AltoPress /Maxppp

I et innlegg i Dagbladet denne uka, skriver psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren om de som gruer seg til presentasjoner og fremføringer foran andre.

– Elever dropper ut av skolen fordi de ikke takler det, sier Lindgren, kommunepsykolog i Levanger og tidligere hodejeger, til NRK.

Han forteller om elever som gruer seg så mye til å ha fremføring foran klassen at de får mareritt og mageproblemer, og om foreldre som ber om at barna får terapi for å kunne takle presentasjonspresset.

– Det er et misforhold her: På den ene siden overvurderer man kravene til fremføring og det å være sosial i arbeidslivet. Samtidig undervurderer man hvor mye man faktisk må kunne for å lære det bort.

Mener lærerne trenger kursing

Rolf Marvin Bøe Lindgren

Psykolog Rolf Marvin Bøe Lindgren skulle gjerne sett mer forskning på kravet til sosial samhandling i skolen.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

Lindgren sier skolen ikke tar nok hensyn til at presentasjoner og fremføringer er et eget fag.

– Det er et fag som man bør lære seg, og som lærerne burde ha lært seg. Jeg heier på lærere som står frem og sier at dette burde de fått mye mer kursing i.

Psykologen mener kravene til sosial samhandling i arbeidslivet ikke er så store som det fremstilles som.

– De få som jobber med markedsføring og salg må selvsagt kunne presentere. Men ellers i arbeidslivet er kravene stort sett at du må kunne snakke så folk skjønner deg, og du må kunne skjønne hva folk sier til deg.

– Viktige ferdigheter

Steffen Handal i Utdanningsforbundet

– Stortinget har bestemt at elevene skal lære å uttrykke seg muntlig, sier Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, sier det å uttrykke seg muntlig en av de grunnleggende ferdighetene elevene skal lære og at lærerne vet bedre enn andre hvordan disse elevene har det.

– Problemet er der helt klart for noen elever, men det er ikke riktig å si at dette er et generelt problem. Når Lindgren peker på et fremtidsscenario hvor det å uttrykke seg muntlig ikke blir viktig, tror jeg det er feil. Tvert imot tyder mye på at dette er ferdigheter som både arbeids- og samfunnsliv i fremtiden vil være helt avhengig av.

Handal mener også det er feil av psykologen å sette mange elever i samme bås.

– Jeg tror vi snakker både om elever som har liten interesse og motivasjon for sosial samhandling og de som er sjenerte og utrygge i slike situasjoner. Det kan også være at de har liten energi til å gå inn i dette, eller de blir utestengt. Men lærere er trent til å håndtere dette, og alle elevene har krav til tilpasset opplæring.

– Dette er ikke ting man lærer ved erfaring. Hvis man skal bli god til å holde presentasjoner, trenger man teoretisk kunnskap om det, sier Lindgren.

Illustrasjonsbilde av depresjon

Psykolog Rolf Lindgren og Steffen Handal i Utdanningsforbundet er enige i at man må være trygg for å lære godt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix