Produseres 2,8 tusen tonn for lite lammekjøtt

Mens antallet sauebønder har gått ned, øker etterspørselen etter lam- og sauekjøtt.

Færre sauebønder på tross av økt etterspørsel etter kjøttet fra dyrene.

For lite lammekjøtt

– Jeg har holdt på i ei uke nå, og jeg har hatt tre eller fire våkenetter, sier Torstein Sørli, sauebonde i Nord-Trøndelag.

Han er godt i gang med jobben som jordmor for om lag 250 lam som blir født på gården hans i løpet av denne våren. Ifølge ham selv er det en lukrativ bransje å drive i.

Torstein Sørli

Torstein Sørli er i full gang med å ta imot årets lam.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Jeg får inn bra med penger for å drive med dette. Jeg har holdt på i noen år nå, og jeg synes det er kjempeparti, sier bonden.

Metter ikke markedet

Men på tross av både trivsel og økonomisk trygghet, er det stadig færre som velger å produserev sauekjøtt i Norge. På femten år har antallet sauebønder gått ned fra 22 til 14 tusen, ifølge Statistisk sentralbyrå.

I fjor ble det produsert 22,3 tusen tonn sau- og lammekjøtt, men for å mette markedet må det produseres 2,8 tusen tonn mer.

Det akter Sørli å gjøre det han kan for å gjøre noe med. Han skal utvide gården for å få plass til flere enn de 124 dyrene han huser i dag.

Dyre investeringer

Men det er ikke bare bjørn, ulv og jerv som skremmer bøndene fra å satse på sauedrift, ifølge Sørli. Dyre investeringer på gårdene må ta sin del av skylden for at færre vil leve av ulldottene.

Det betyr ikke at Sørli er upåvirket av rovdyrene.

– For meg er det rovdyrene som er utfordringen. Vi slipper dyrene til fjells og det vi finner er bare skrottene. Det er ikke artig, sier han.