Hopp til innhold

Må fjerne logo fra 50 biler

Nord universitet beklager nå at de har utstyrt bilene sine med det norske riksvåpenet sammen med universitetets logo. Nå må logoen bort.

Logo Nord universitet

Bilene til Nord universitet er utstyrt med både riksvåpenet og universitetets logo. Nå må logoen fjernes fra bilene.

Foto: Espen Sandmo / NRK

NTNU fikk i fjor skriftlig påpakning fra både Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet om feil bruk av riksvåpenet. Riksvåpenet skal ikke brukes sammen med forvaltningsorganets egen logo, understreker departementet.

Innrømmer tabbe

Nå innrømmer Nord universitet at de også har gjort en tabbe.

– Ja, vi har riksvåpenet på bilene våre sammen med logoen vår. Slik skal vi ikke ha det, sier Tomm Sandmoe, leder for universitetets eiendomsavdeling til NRK.

Tilsammen dreier det seg om rundt 50 biler. De fleste knyttet til trafikklærerutdanningen i Stjørdal, opplyser han til NRK.

Sandmoe er kjent med at NTNU fikk påpakning av Kunnskapsdepartementet i fjor. Norges største universitet brukte da riksvåpenet sammen med universitetets logo på over 100 tjenestebiler – noe som ikke er lov.

– Bruken av både riksvåpenet og universitets logo på bilene er i strid med retningslinjene for bruk av riksvåpenet, sa avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet, Jan Fredrik Schøyen, til NRK.

– Ja, vi har brutt reglene, innrømmet driftssjef ved NTNU, Jørn-Wiggo Bergquist, til NRK i oktober i fjor.

Nå må også Nord universitet som har avdelinger i Namsos, Steinkjer, Levanger, Stjørdal, Bodø, Mo i Rana, Nesna og Vesterålen, gå gjennom bilparken sin.

– Vi er pålagt å ha riksvåpenet på bilene våre, men ikke sammen med universitetets logo. Nå skal vi se om vi kan fjerne logoen fra bilene på en enkel måte. Jeg vet ikke om det går, men det er noe vi skal ta tak i, lover Sandmoe.

Slapp omlakkering

Jørn-Wiggo Bergquist

Jørn-Wiggo Bergquist er driftssjef ved NTNU i Trondheim.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

I fjor slap NTNU å lakkere om alle bilene sine, noe som ville krevd mye tid og penger.

– Bilene skal fortsatt ha riksvåpenet. Men vi må ta vekk selve NTNU-logoen, men får beholde skriften. Dette skjer når vi etter hvert skifter ut bilparken, sa Jørn-Wiggo Bergquist til NRK den gangen.

Det norske riksvåpenet er blant de eldste i Europa. Utenriksdepartementet har ansvar for å forfølge feilbruk av riksvåpenet.

Det har blant annet resultert i at russ har vært nødt til å fjerne riksvåpenet fra sin buss og at TV2 har kranglet åpent med UD.

Hoffet, Stortinget og regjeringen har rett til å bruke riksvåpenet. Det samme gjelder Riksrevisjonen, departementene, domstolene og fylkesmenn. Underliggende etater kan også gjøre det, men alle tvilstilfeller skal forelegges Utenriksdepartementet, ifølge retningslinjene.