Hopp til innhold

Krever mer penger til barnevern

Barnevernet i Nord-Trøndelag krever flere ansatte for å hjelpe barn som kan være utsatt for grov vold. Barne- og familieministeren er positiv.

Barnevern

Barnevernet frykter de ikke rekker å hjelpe barn som blir slått.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Barne- og likestillingsminister, Audun Lysbakken møtte mandag lederne i barnevernet i Nord-Trøndelag for å diskutere problemene i barnevernet. Det kom etter initiativ fra fylkesmann Inge Ryan. Beskjeden fra møtet var krystallklar.

Flere tillinger

– Øremerkede penger til flere ansatte. Dagens situasjon er uholdbar sier barnevernslederne.

Årsaken er klar. Mengden barn de ikke rekker å hjelpe vokser. De klarer ikke å undersøke sakene innen fristen. Og, ikke minst, dette kan være barn som blir utsatt for grov vold.

Mange eksempler

Karin Bergstrøm, Barnevernsleder, Midtre-Namdal samkommune.

– Vi har ikke kapasitet til å gi barne den hjelpa de har krav på, sier barnevernsleder Karin Bergstrøm.

Foto: Kaja Kristin Ness / NRK

– Bare hos oss i Midtre Namdal samkommune er det 55 tilfeller som må undersøkes. Det betyr at barna ikke får den hjelpa de har krav på. Vi har ikke kapasitet, sier barnevernsleder, Karin Bergstrøm.

– I Levanger har vi fått flere og flere meldinger om barn som skal ha hjelp. Men vi har ikke kapasitet og vi mangler fosterhjemsplasser, sier barnevernsleder Torill Moe.

Hun forteller om at de har avdekket grov vold mot små barn, Det er saker der de har tatt kontakt med politiet og der barnet må flyttes ut raskt.

Og det er mange historier Lysbakken får høre og statistikken er klar. I for eksempel Steinkjer, ble 90 barn ble fjernet fra hjemmene sine i fjor. Det er 50 prosent flere enn året før.

Regjeringa vil satse

Audun lysbakken

Barne- og likestillingsminsteren lover økt satsing på barnevvernet.

Foto: Mehda ghalegolabi / NRK

Lysbakken sier at møtet var nyttig og viktig og at beskjedene er mottatt. Han skal samle inntrykk fra flere steder. Men han sier at regjeringa har økt grunnbemanninga i barnevernet med 400 plasser på statsbudsjettet.

- Regjeringa skal gjennomføre en satsing. Ta ansvar for barna. De har ingen mektig lobbygruppe som fører deres sak. Vi trenger at kommunene blir med på en dugnad. Hver eneste unge vi ikke klarer å hjelpe, er en for mye, sier Lysbakken.

Han har tidligere uttalt at situasjonen i det kommunale barnevernet er kritisk og at vilkårene for de kommunale fosterhjemmene må bedres.

Positivt til møtet

Barnevernslederne er positiv etter møtet med Lysbakken og forventningsfulle.

De er enige om at det er langt flere saker nå enn det var før. Lysbakken mener det kommer av at fokus har blitt satt på barnevernet og ikke minst at barnevernet har avdekket langt mer enn tidligere.

- Vi har økt satsinga på barnevernet over flere år, men mengden saker har økt mer, sier Lysbakken.