Hopp til innhold

Lucas (22) vil hedre mormora – har samlet inn mest penger i landet

Han startet en lokal innsamlingsaksjon for å hedre mormora som døde av brystkreft. Nå leder han den største digitale kreftaksjonen i Norge.

Lucas Haagensen i Flatanger

ENGASJERT: Lucas Haagensen har engasjert seg sterkt i kreftsaken, etter at mormora døde av brystkreft i 2013.

Foto: Espen Sandmo / NRK

For ti år siden døde Lucas Haagensens mormor av brystkreft.

Et hardt slag for en ung gutt. Nå vil han og familien hjelpe andre i samme situasjon.

– Vi vil hedre hennes minne, og håper innsamlingen gjennom Rosa sløyfe-aksjonen kan hjelpe noen som står i samme situasjon som vi gjorde i 2013, sier 22-åringen.

Sissel Aakervik

Sissel Aakervik døde av brystkreft i 2013. Hun ble 59 år gammel.

Foto: Privat

Stor respons

I løpet av noen hektiske uker har Lucas, familie og venner i Flatanger klart å samle inn nesten 300.000 kroner til kreftsaken. I en kommune med rundt 1100 innbyggere.

– Responsen har vært helt enorm siden vi startet 6. september, sier han. De har laget rosa plakater, bånd og spraymalt rundballer i bygda for å få oppmerksomhet rundt kreftsaken. Både privatpersoner og næringslivet har bidratt med mye penger.

Lucas husker fortsatt mormora Sissel Aakervik godt.

– Hun var omsorgsfull og så alle rundt seg. Jeg tror de fleste som hadde et forhold til henne, og fikk oppleve varmen og omsorgen hennes, ville sagt at hun var helt fantastisk. Dessverre måtte hun forlate oss altfor tidlig, sier han ti år etter.

Onkel Kim Aakervik tror mora ville satt stor pris på aksjonen i Flatanger.

– Jeg tror hun ville syntes at dette var en bra sak. Og jeg tror hun ville satt pris på den jobben vi har lagt ned. Hun var jo et arbeidsjern selv, og sånn sett tror jeg hun smiler bredt av det vi har fått til, sier Aakervik.

Rosa sløyfe aksjon i Flatanger

Lucas Haagensen (til høyre) med gode støttespillere i Kim Aakervik, Gry Hanssen og Connie Aakervik i Flatanger. I tillegg har også Camilla Aakervik, Ylva Haagensen og Didrik Lein bidratt til aksjonen.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Pengene fra Rosa sløyfe-aksjonen bidrar til livsviktig forskning, og Brystkreftforeningen og Kreftforeningen samarbeider om aksjonen som har bidratt med over 415 millioner kroner til brystkreftsaken.

Ifølge Kreftforeningen ville over 300 kvinner som overlever brystkreft i år, trolig mistet livet for 20 år siden. Foreningen mener det skyldes økt bruk av mammografi, mer presise diagnoser, og bedre behandling.

– Dette er en suksesshistorie som virkelig viser hvordan forskning redder og forbedrer liv, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Tall fra de to foreningene viser at én av ti norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet, men ni av ti overlever nå sykdommen.

Av de om lag 4000 som rammes hvert år, får rundt 150 konstatert spredning ved diagnosetidspunktet. Årlig dør over 600 av brystkreft i Norge.

Les også Kvinne (36) overlever kreft gang etter gang – forskere er forbauset

X og y-kromosom.

Best i landet

Petter Spolén er markedsrådgiver i Kreftforeningen, og er svært glad for lokale aksjoner som den i Flatanger.

Vi kan ikke få fullrost det Lucas og gjengen hans i Flatanger gjør for brystkreftsaken. De har virkelig knekt koden for å skape lokalt engasjement.

Med god planlegging, stort engasjement og voldsom gjennomføringskraft, har de skapt den største private digitale innsamlingen til Rosa sløyfe så langt. Det er helt fantastisk, sier han til NRK.

Aksjonsleder Petter Spolén

Petter Spolén i kreftforeningen er imponert over innsatsen til Lucas Haagensen og de andre i Flatanger-aksjonen.

Foto: Bent Lindsetmo/NRK

Gjennom 25 år med aksjonen, har brystkreftrammede og deres støttespillere samlet inn 415 millioner kroner til forskningen.

Dette engasjementet gir også stort håp for fremtiden, for vi trenger fremdeles mer kunnskap. Det er fantastisk at mulighetene for å overleve brystkreft stadig blir bedre. Samtidig må vi huske at mange som blir kreftfrie, ikke nødvendigvis blir friske. Mer forskning vil bidra til at de som rammes lever lenger og med bedre livskvalitet, sier Petter Spolén.

I år håper kreftforeningen å få inn 41 millioner kroner. Omtrent det samme som i 2022.

Les også Norske forskere håper de er på sporet av det neste store innen kreftbehandling

Konfokalmikroskopi. Tarmkreftceller (cellekjerne i blått) utsatt for drapsvesikler som fører til celledød indikert i grønt.

Håper på 400.000 kroner

I Flatanger fortsetter innsamlingen ut oktober måned. Målet er å samle inn 400.000 kroner til kreftforskningen.

– Det er veldig vanskelig å se noen du er glad i ha det vondt. Det er en kjempestor påkjenning for alle rundt. De andre som er med i aksjonen vår, bekrefter at det var en tøff tid da mormor døde. Først ti år senere kan vi prate om det offentlig, og arrangere en så stor aksjon, sier Lucas Haagensen.

Rosa sløyfe aksjon i Flatanger

I Flatanger bruker de rundballer for å få oppmerksomhet rundt den lokale innsamlingsaksjonen til kreftsaken.

Foto: Espen Sandmo / NRK