Hopp til innhold

Lover mindre drikkepress

I fjor mente 64 prosent av studentene at drikkepresset ved studiestart var for stort.

Drikking offentlig sted

Det er et generelt alkoholfokus når du begynner på universitet og høyskole over hele landet, sier leder for fadderutvalget ved NTNU, Nicholas Lund.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Leder av fadderutvalget Nicholas Lund

Ny studenter i Trondheim skal oppleve mindre drikkepress i år, sier Nicholas Lund.

Foto: Tine Nilsen / NRK
Nora Karlsson

- Alkohol er en del av fadderuka. Det er en del av kulturen, sier fadderleder Nora Karlsson.

Foto: Tine Nilsen / NRK

– Det har vi gjort noe med i år. Nye studenter i Trondheim skal oppleve mindre drikkepress i år enn tidligere, lover leder for fadderutvalget, Nicholas Lund.

Alkoholfokus over hele landet

– Vi visste før undersøkelsen at det er et alkoholfokus når man kommer til Trondheim, og at det er et generelt alkoholfokus når du begynner på universitet og høyskole over hele landet, sier Lund.

Et tiltak i år er at det stilles krav om at pengestøtte til linjeforeningene ikke skal gå til alkoholrelaterte arrangement, kun de alkoholfrie. Det er også opprettet et nytt arrangement som kalles Dragvollympiske leker.

– Det har ikke tittelen alkoholfritt arrangement, men fokuset er å ha det gøy uten å drikke noe som helst, sier Lund.

Ny russetid

Sara forteller om festing hver dag i to uker under fadderukene, en beskrivelse som mange studenter kjenner seg igjen i.

– Det er russetiden om igjen, sier hun.

I 14 dager til ende samles studentene og fadderne, og målet er å bli kjent med byen og hverandre. Fjorårets undersøkelse viser at drikkepresset er stort.

Være forbilder

– Det synes jeg er veldig trist og det er veldig vanskelig å gjøre noe med. Man vet ikke helt hva man skal gjøre rett og slett, sier leder for fadderne i linjeforeningen Pareto, Nora Karlsson.

Hun har ansvar for 38 faddere og har tenkt på mye på hvordan fadderuka kan bli mer inkluderende.

– Vi har lagt ut et skriv med retningslinjer, som alle fadderne skal ha lest, hvor vi oppfordrer til å unngå drikkepress og være obs på at det en gjør selv påvirker andre, i hvert fall når en er en fadder som noen kanskje ser opp til, sier Karlsson.

Samarbeid med MOT

– Vi synes overhodet ikke noe om at studentene føler drikkepress under fadderuka. Det er veldig uheldig, sier prorektor ved NTNU, Berit Kjeldstad.

Hun forteller at de har inngått en allianse med organisasjonen MOT, som skal jobbe motiverende med alle faddere. I tillegg har universitetet gjennomgått egne regler for bruk av alkohol på campus og i offentligheten.

– Alle skal være klar over at bruk av alkohol i fadderukene er ikke ønskelig som noe element, sier Kjeldstad.

Alkohol er en del av kulturen

Selv om NTNU-ledelsen, fadderutvalget og linjeforeningene ønsker å unngå for mye fokus på alkohol er det vanskelig og heller ikke ønskelig å bli for strenge, mener fadderleder Nora Karlsson.

– Alkohol er ikke nødvendig, men det er en del av kulturen og noe veldig mange av fadderbarna gleder seg til, men man trenger ikke å delta selv.

Alkohol har vært en tradisjonell del av opptaksreglene til flere linjeforeninger i Trondheim i en årrekke.

– Man kan komme på et vorspiel og det skal ikke være noe drikkepress. Det skal være helt fint å ta med seg brusflaska eller vannflaska og være med på moroa. Jeg tror og håper alle er klar over det. Men alkohol er en del av fadderuka, rett og slett. Det er en del av kulturen, sier Karlsson.