Hopp til innhold

Regjeringen lover mindre mobbing

For et år siden lovte regjeringen å ta opp kampen mot mobbing. I dag kom de med nye lovnader da Statsministeren skrev under det nye «mobbemanifestet»

Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell underskrev et manifest mot mobbing

Jens Stoltenberg og daværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell skrev i 2009 under et lignende mobbemanifest som i dag. Hanekamhaug i Frp mener manifestene er tomme løfter.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Da jeg gikk på ungdomsskolen så jeg folk som ble mobbet, og folk som fikk blikk, men jeg ante ikke hvordan det var å få de. Da jeg møtte Vibeke og Kristin og de fortalte meg sin historie, tenkte jeg: «Oi! Var det slik de hadde det?» fortalte Dorte By Rise på Lade skole i Trondheim i dag.

Hun har sammen med sine nye venninner Kristin Kulseth og Vibeke Breivik startet elevbedriften «Tøff». De drar ut og forteller om sine opplevelser til ungdomsskoleelever, fra hver sin vinkel.

– Da jeg startet på ungdomsskolen var jeg en av de som hadde mange venner, men det endret seg drastisk. Plutselig var jeg ute av gjengen, fortalte Kristin Kulseth til 130 ungdomsskoleelever.

– Skal trives på skolen

– Det er på tide at folk gleder seg til å gå på skolen. De skal trives når de er i timen, i friminuttet og på skoleveien, sa Jens Stoltenberg på Marienborg skole.

Statsministeren var regjeringens representant da det nye mobbemanifestet ble skrevet under i Oslo i dag. Manifestet slår fast ,og lover, at det både nasjonalt og lokalt aktivt skal jobbes med å forkjempe mobbing i skolen.

Forpliktes til å gjøre mer

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener manifestet forplikter regjeringen til å gjøre mer.

– Dette er en fornyelse av mobbemanifestet vi har hatt tidligere. Vi ønsker å forplikte de lokale til å gjøre mer ved å be ordførere, ledere og lærerorganisasjoner til å skrive under og forplikte seg til å gjøre noe, sier Halvorsen.

Forandringen skal skje i løpet av knappe tre år.

– Innen 2014 ønsker vi å se en klar nedgang i tallene som viser at fem prosent av elevene i norsk skole opplever mobbing en gang i uka eller mer, slår kunnskapsministeren fast.

Frp er skeptiske

Mette Hanekamhaug fra Frp mener at dette nok en gang kun er en symbolsk handling fra regjeringens side.

– Problemet er at det ikke finnes konsekvenser eller sanksjoner når det skjer brudd på regelverkene. Dette er det heller ikke lagt opp til i manifestet mot mobbing. Da blir dette nok en symbolsk handling fra regjeringen, som viser manglende interesse og evne til å ta konkret fatt i problemet, sier stortingrepresentanten.

Vil ikke straffe skolene

Mobbing er et brudd på opplæringsloven i Norge, og Halvorsen forteller at lovene nå skal skjerpes ytterligere. Likevel ønsker ikke regjeringen å straffe skolene.

– Vi har ikke noe ønske om at vi skal ha en lang rekke skoler som straffes for at de ikke klarer å oppfylle kravene angående mobbing, men vi tror at dette kan være et ris bak speilet som får flere til å skjerpe seg. Det vi ønsker er at alle barn skal tas på alvor når de melder fra om mobbing, sier kunns