Litt mer støy fra F-35 enn F-16

Kampflyene av typen F-35 har blitt testet i Nederland. Konklusjonen fra beboerne som bor ved kampflybasen der er at flyene støyer litt mer enn F-16.

LOCKHEED-FIGHTER/ An F-35A Lightning II Joint Strike Fighter takes off on a training sortie at Eglin Air Force Base, Florida

Konklusjonen fra en spørreundersøkelse gjort i Nederland viser at kampflyene av typen F-35 støyer litt mer enn F-16. Ordfører i Ørland, Tom Myrvold, er fornøyd med at flyene ikke er snakk om stor forskjell i støymengde.

Foto: US AIR FORCE / Reuters

Det har lenge vært usikkert om det blir mer eller mindre støy når forsvaret tar i bruk kampflyene av typen F-35 i stedet for F-16. De nye kampflyene har nå blitt testet ved to kampflybaser i Nederland.

Beboerne rundt kampflybasen meldte at de ikke hørte så stor forskjell på lydnivået på F-16 og F-35, men at det kom litt mer støy fra sistnevnte.

– Betryggende å oppleve

Tom Myrvold

Ordfører i Ørland kommune tror de som er vant til å leve med F-16 ikke vil ha noen problemer med de nye flyene.

Foto: Ørland Høyre

Etter hvert skal 44 F-35 kampfly stasjoneres på Ørland hovedflystasjon, i tillegg skal noen stasjoneres i Bodø. Ordfører i Ørland, Tom Myrvold, er fornøyd med resultatet av undersøkelsen.

– Undersøkelsen tyder på at de som lever med F-16 i dag vil fint klare å leve med de nye F-35 flyene.

Kampflyene har enda ikke blitt testet på Ørlandet, men Myrvold fikk selv vurdere støynivået da han var i USA

– Det var betryggende å oppleve at det ikke var så mye mer støy det var snakk om.

Myrvold tror flyene støyer mer når lyden måles, men at den ikke oppleves som mye høyere.

– Den opplevde støyen er mindre enn det man skulle tro.

Sterkere vibrasjoner

Informasjonssjef i det nederlandske luftforsvaret, Sidney Pinkman forteller til magasinet Defense News at de er fornøyde med resultatet av undersøkelsen.

Selv om støyen var mindre enn først fryktet, mente beboerne rundt de to kampflybasene i Nederland at det ble litt sterkere vibrasjoner med F-35 enn med F-16.

I alt deltok 1500 personer i nettundersøkelsen

Se brennpunkt-dokumentaren Støy på landet her.

Laster kart, vennligst vent...

Her er støysonene.