Hopp til innhold

Krever at regjeringen rydder opp i flystøyen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum krever at regjeringen rydder opp på Ørlandet, slik at folk blir tatt vare på når den nye kampflybasen skal bygges.

Jagerfly over Ørlandet

Jagerflyene over Ørlandet lager mye støy, og når den nye kampflybasen står klar må mange i nærområdet flytte.

Foto: Privat / NRK

Trygve Slagsvold Vedum om Venstres vedtak om å si nei til regjeringens asylinnstrammingsforslag

Trygve Slagsvold Vedum er kritisk til behandlingen mange på Ørlandet er blitt utsatt for.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tirsdag viste NRK Brennpunkt-dokumentaren Støy på landet . Der kommer det fram at mange som blir berørt av flystøyen ikke er fornøyd med hvordan Forsvarsbygg har håndtert saken.

176 huseiere får tilbud om å selge huset ved rullebanen i det som blir kalt rød sone, mens rundt 800 boligeiere får tilbud om støyisolering, på grunn av den økte støyen fra de nye kampflyene.

Milliardene flyr når Norge oppgraderer til F-35 kampfly. Men rundt den svært så påkostede flybasen mener frustrerte naboer at prisen de betaler på ingen måte kompenseres av Forsvarsbygg. Familier splittes, arbeidsplasser går tapt, og bråket fra de nye flyene er det minste problemet lokalbefolkningen på Ørlandet må takle.

Mange er misfornøyde

NRK har snakket med de 33 første som har solgt huset sitt, og 26 av dem svarte at de ikke er fornøyd med prosessen.

– Vi kan ikke la enkeltindivider ta regningen for storsamfunnet. Derfor må regjeringen gå inn og si til Forsvarsbygg at de må opptre ordentlig og skikkelig. De må sørge for at de som mister hus og hjem får gode erstatninger, mener leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet.

Vedum ber nå forsvarsminister Ine Eriksen Søreide gripe inn for å gi de berørte på Ørlandet den hjelpen de trenger. Hvis ikke havner saken i Stortinget igjen.

– Det var et bredt flertall på Stortinget som sa ja til å legge basen til Ørlandet. Da kan vi ikke la noen hundre som bor i nærområdet sitte igjen som tapere. De må behandles skikkelig og få et godt alternativ til der de bor nå, slår Vedum fast overfor NRK.

– Går på vent

Tirsdag kveld var mange på Ørlandet samlet for å se NRK-dokumentaren om støyproblemene. Lokal bondelagsleder, Ulf Kirkbakk, var fornøyd med hvordan saken ble framstilt.

– Vi går på vent, og det blir ikke gjort investeringer for framtida. Nå blir vi gående til 2019 før vi får en endelig avgjørelse. I dag er vi like usikre på hva som skal skje i forhandlingene med Forsvarsbygg som vi var i 2012, sier Kirkbakk til NRK.

Tom Myrvold

Tom Myrvold (H) er ordfører i Ørland kommune.

Foto: Ørland Høyre

Ordfører Tom Myrvold i Ørland kommune er klar på at storsamfunnet må lytte mer til den enkelte som rammes.

– Vi må være mer fleksible i forhold til de utfordringene de står overfor. Det er noe vi har etterspurt i denne saken. Og jeg tror den usikkerheten mange føler er aller verst, sier Myrvold til NRK.

– Det er frivillig

Olaf Dobloug, direktør for kampflybaseprosjektet i Forsvarsbygg

Olaf Dobloug er direktør for kampflybaseprosjektet i Forsvarsbygg.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Direktør for kampflybaseprosjektet i Forsvarsbygg, Olaf Dobloug, sier innløsingen er frivillig og at folk kan bli boende om de ønsker det.

– De har helt klart et reelt valg. Vi har pålegg om å tilby innløsning, og de kan si nei takk, og da får de tilbud om støytiltak, sier han.

Det gjenstår fremdeles 140 boliger og våningshus på gårder som skal innløses, og 800 hus som skal støyisoleres.