Hopp til innhold

Lang kamp for nynorsk

Først etter ett års strid mot skole og kommunen får elevene i Trondheim nynorskundervisningen de har krav på.

Nynorsk.
Foto: NRK.

Ti elever ved ungdomskoletrinnet på Rosenborg skole i Trondheim kommune, som har ønsket nynorsk som hovedmål, har møtt sterk motstand. 

Elevene fikk klar beskjed fra daværende rektor ved Rosenborg skole, om at Trondheim er en bokmålskommune, og at de derfor ikke hadde rett til noen undervisning på nynorsk.

Lang prosess

Elevene kom fra Singsaker barneskole hvor de var vant til å bruke nynorsk, for de hadde hatt det som hovedmål i sju år. Både elevene og foreldrene ble svært overrasket over argumentasjonen fra rektor.

Dermed startet en lang prosess for å finne ut om det virkelig kunne stemme at det fins et vedtak som sier at Trondheim kommune kun har en målform og at det er bokmål.

- Vi har tatt kontakt med mållaget og flere andre som kunne finne ut om dette stemmer. Det har tatt lang tid, sier forelder til en av ungene, Anne Grethe Heim til NRK Trøndelag.

I høst, ble det klart at bokmålvedtaket ikke finnes.

- Det sjokkerende og det har skapt mange fortvilte timer for oss. Dette er ikke vår oppgave å finne ut av, mener Heim.

Kommunen tar selvkritikk

Det er rådgiver ved avdeling for oppvekst og kultur i Trondheim kommune, Bjarne Grov, enig i.

- Vi beklager at vi ikke har vært på høyden her. Vi har gått nye runder og kommet fram til at vi ikke har et vedtak som sier at Trondheim er en bokmålskommune. Det vil vi ta konsekvensene av i framtiden, sier Grov. 

Seks av de ti elevene som opprinnelig ville ha nynorsk som hovedmål har falt fra gruppa. Det betyr at det er bare fire igjen i hele Trondheim som kan få dette tilbudet.