Hopp til innhold

Nesten blind mann krasjet i fylla – så ble han siktet for drap

Med høy promille krasjet den blinde mannen, som er dømt til tvungent psykisk helsevern, bilen sin inn i et anleggsområde. To måneder senere blir 46-åringen siktet for drap på ei kvinne.

Ulykke Lade

KRASJET I ANLEGGSOMRÅDE: Siktede fikk skader i en ankel i kollisjonen, men kom ellers uskadd fra hendelsen.

Foto: Politiet

Det var fredag 30. august klokka 21.48 at politiet fikk melding om mistenkelig kjøring på Lade i Trondheim.

– Det ble beskrevet både høy hastighet og vinglete kjøring, sier politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon, Arve Nordtvedt.

En patrulje rykket ut for å stanse bilen, men før de kom fram hadde bilen krasjet i Haakon VIIs gate, hovedgaten på Lade.

Hund døde

Bak rattet satt en mann fastklemt. Det var også to hunder i bilen. Den ene døde på stedet. Den andre var i live og ble overlevert Falck.

– Føreren kunne ikke forklare hvorfor han satt bak rattet. Han hevdet samboeren kjørte, sier Nordtvedt.

Kvinnen var ikke i bilen. Politiet har heller ingen holdepunkter for at hun var med, ifølge politistasjonssjefen.

Usikker på kjørelengde

Føreren slapp unna med lettere skader, og etter ulykken ble det tatt en rekke blodprøver.

De viste at mannen hadde 2,75 i promille. Han var ikke påvirket av noen narkotiske stoffer.

Bilen var hans egen, men han brukte ikke bilbelte og hundene var ikke sikret. Verken politiet eller føreren selv vet hvor langt han hadde kjørt før han kolliderte, ifølge Nordtvedt.

Et vitne har anslått at bilen kjørte forbi han i rundt 100 km/t. Et annet vitne skal ha hørt et smell og en hund som ulte. Ved ulykkesstedet var det sju meter lange skrensespor.

– Skulle ramme han inn

46-åringene ble i etterkant siktet for brudd på dyrevelferdsloven, for kjøring uten førerkort og kjøring i ruspåvirket tilstand. Politiet var tidlig usikre på om siktede er strafferettslig tilregnelig.

I underkant av to måneder etter bilulykken skjer det et drap hjemme hos han på Lademoen.

4. november ber politiet om en judisiell observasjon. Det var Cathrine Sand som ble drept i huset til drapssiktede 27. oktober. Også en annen mann er siktet for forsettlig drap.

To menn er siktet for forsettlig drap etter at ei kvinne døde av skader hun ble påført i dette huset.

To menn er siktet for forsettlig drap etter at ei kvinne ble funnet kritisk skadd i dette huset på Lademoen. Hun ble erklært død på sykehus kort tid etter.

Foto: Morten Andersen / NRK

Føreren av bilen som kolliderte på Lade er underlagt tvungent psykisk helsevern. Han ble i 2017 dømt for å ha satt fyr på to hus i Stavanger samt flere andre forhold. Statsadvokaten i Rogaland ble derfor informert om bilulykken.

– Jeg ble varslet om aktuelle hendelse, og behandlingsansvarlig informerte om at det ville bli gjort tiltak for å ramme ham inn, skriver statsadvokat Folke Åmlid til NRK.

Helsetilsynet har åpnet tilsynssak

Han legger til at de ikke har noen aktiv rolle i gjennomføringen av det tvungne psykiske helsevernet. De mottar årlige rapporter og varsles om vesentlige endringer, som de kan klage på.

– I praksis er det vanskelig for påtalemyndigheten å overprøve faglig ansvarliges medisinske vurderinger, skriver statsadvokaten.

St. Olavs hospital som har behandlingsansvaret sier de gjennomgår sin oppfølging av 46-åringen. I en e-post skriver de følgende:

«Saken er varslet Statens helsetilsyn. De har åpnet tilsynssak, og de vil gjennomføre egne undersøkelser i saken. Utover dette er det ikke aktuelt for St. Olavs hospital å kommentere saker som er under politietterforskning.»

Drakk tresprit og ble blind

Ifølge en dom fra 2008 regnes drapssiktede som praktisk blind. Han ble akutt blind etter å ha drukket tresprit blandet med kaffe flere år tidligere.

Retten viser til opplysninger i journalen hans fra Sentralsykehuset i Rogaland. Der står det at pasienten er nærmest amaurotisk, det vil si totalt blind, på begge øyne. Det står også at det er lite sannsynlig at synet vil bedre seg.

– Tiltalte har selv forklart at han har en synsrest i form av orienteringssyn som lys og skygger, står det i dommen.

– Saken er jo fortsatt under etterforskning, så den er ikke påtaleavgjort. Det er ikke gjort noe ut over det. Man avventer noen judisielle observasjoner før man tar stilling til videre saksgang, sier Nordtvedt.

Arve Nordtvedt

Siktede sa at han er 40prosent blind da han ble stanset på Lade, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt.

Foto: Joar Elgåen/NRK