Hopp til innhold

12 personer i Steinkjer har fått påvist virusvarianten fra California

Alle analysene som er gjort, viser California-varianten.

Pandemilab og sekvenseringslab på Ullevål

CALIFORNIA-VARIANT: 12 personer i Steinkjer skal ha fått påvist virusvarianten fra California.

Foto: Heiko Junge / NTB

Korrigering av artikkel, mandag 19.04.21, kl. 17.40: Etter å ha fått svar på fullstendige analyser såkalt helgenomsekvensering av virusvarianten i Steinkjer, viser det seg at det ikke er California-mutasjonen som er blitt påvist blant flere av de smittede. Det er snakk om en mer vanlig variant som er kjent fra blant annet sør i Europa, og som ikke har betydelig høyere smittsomhet. Varianten har dog egenskaper som gjør at den ligner på California-mutasjonen, og derfor viste tidlige analyser at det var en mulighet for at det kunne være denne. NRK beklager at det i denne artikkelen framstår som om det var endelig påvist California-mutasjon, da det ikke var det.

Det er et stort koronautbrudd i Steinkjer kommune i Trøndelag.

Tirsdag formiddag ble det kjent at den første som testet positivt i det aktuelle utbruddet har fått påvist virusvarianten fra California.

Like etter klokken 13 bekrefter Steinkjer kommune overfor NRK at de har fått analyseresultat fra 10 prøver:

– Alle har virusvarianten fra California, sier Gollaug Belbo Ringseth, assisterende kommuneoverlege i Steinkjer.

I løpet av ettermiddagen har det kommet to nye analyser som viser samme variant av viruset.

20 prosent mer smittsom

Varianten som sprer seg i California antas å være 20 prosent mer smittsom enn den første koronavarianten, ifølge Californias folkehelseinstitutt.

Det er primær mutasjonsanalyse som indikerer at påvist virus i Steinkjer kan være samme variant.

I Norge har det vært flere enkelttilfeller med virus som har samme mutasjonsendring i spike-proteinet (L452R) som California-virusvarianten.

– Dette betyr ikke nødvendigvis at viruset er det samme viruset som har gitt økt smittespredning i USA, skriver Karoline Bragstad fra FHI i en e-post til NRK.

FHI har registrert tre tilfeller av California-varianten i Norge tidligere: Ett i Viken, ett i Oslo og ett i Vestland.

– FHI følger med på utbredelsen av disse virusene og andre virus med endringer i spike-proteinet. Denne varianten følges med på da den ansees å kunne ha noe større spredningspotensial enn de andre mer vanlige koronavirusene, skriver Bragstad videre.

Venter mange positive prøvesvar

Totalt 36 personer er registrert smitta i utbruddet i Steinkjer som startet forrige uke. Kommunen kjenner ikke smitteveiene.

26 prøver er altså fortsatt ikke sekvensert for å avdekke eventuelle mutasjoner.

Cirka 2.500 personer er i karantene i kommunen.

Prøvene må sendes fra Steinkjer til St. Olavs hospital i Trondheim for analyse, fordi kapasiteten ble sprengt på Sykehuset Levanger forrige uke.

1000 tester fra Steinkjer er i kø for analyse nå. Ordfører Anne Berit Lein venter at mange kommer tilbake positive.

– Vi fryktet dette, og det stemte, sier Lein, som sier frykten for mutasjon var årsaken til at kommunen innførte svært strenge tiltak for å slå ned utbruddet i kommunen.

Anne Berit Lein

FLERE POSITIVE TESTER: Ordfører i Steinkjer, Anne Berit Lein, regner med mange av testene som er til analyse vil vise positivt resultat.

Foto: Vegard Woll / NRK

Alle arrangementer utendørs og innendørs forbys. Treningssenter, svømmehaller og kjøpesenter stenges. I tillegg er det innført rødt nivå på alle skoler og det gjennomføres hjemmeundervisning fra 5. klasse og oppover.

Tirsdag kveld melder kommunen om tre nye smitta i kommunen, alle tre er gutter under 18 år. Det er foreløpig ikke kjent om disse har testa positivt på California-viruset.

Trolig første gang i Norge

Ass. helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, sier dette kan være det første tilfellet av Californiaviruset i Norge:

– Meg bekjent er dette første gang denne varianten mistenkes i Norge, men den er ikke ennå ferdig bekreftet i laboratoriet gjennom virusgenom-sekvensering. Den er imidlertid godt kjent i India, der rundt 20 av smittetilfellene i den mest folkerike staten, Maharashtra, tilskrives denne varianten. Og den har blitt påvist i California i vinter, derav kallenavnet.

Ifølge Nakstad er det uheldig, men ikke overraskende at det sukker opp muterte virus i Norge.

– Dessverre er de ofte mer smittsomme og gir mer alvorlig sykdom. Disse mutasjonene (E484Q og L452R) koder for endringer i "reseptorbindingsstedet" på piggproteinet, altså den delen av piggen som fester seg til cellene våre når vi smittes. Det kan svekke effekten til vaksiner fordi antistoffer ikke binder seg like godt til disse virusene.

Nakstad er godt fornøyd med håndteringa av smitteutbruddet i Steinkjer.

– Steinkjer har iverksatt strenge tiltak og stengt ned store deler av samfunnet mens man tester og smittesporer. Vi er glade for at man gjør dette og tror at det vil lykkes å stanse smittespredningen etter hvert, sier Espen Rostrup Nakstad.