Hopp til innhold

Smitten øker i Steinkjer – stenger skoler og kjøpesentre

Ytterligere 14 koronatilfeller er bekreftet i Steinkjer søndag. Nå innføres strengere tiltak.

Steinkjer, vinter

STENGTE NED: Torsdag innførte Steinkjer kommune strenge tiltak, etter at 14 personer hadde fått påvist koronasmitte på ett døgn.

Foto: TARIQ ALISUBH / NRK

– Situasjonen er veldig presset, sier kommuneoverlege i Steinkjer, Sunniva Rognerud, til NRK.

Søndag har 14 personer fått bekreftet koronasmitte i kommunen. Det utgjør 35 positive tilfeller siden tirsdag, i en kommune og region som inntil nylig har hatt svært lite smitte.

Etter et møte med kriseledelsen i kommunen søndag kveld, har kommunen besluttet å stenge skoler og kjøpesentre mandag. Utendørs aktivitet i alle aldersgrupper blir også forbudt.

Det bekrefter Rognerud til NRK.

Sunniva J. N. Rognerud, kommuneoverlege i Steinkjer

INNFØRER STRENGERE TILTAK: Det må til for å få kontroll på smitten, sier kommuneoverlege Sunniva Rognerud.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Ukontrollert smitte

Skolestengingen gjelder fra 5. trinn og oppover – på de lavere trinnene innføres rødt nivå. Det opprettholdes også et tilbud for sårbare barn og barn med foreldre i samfunnskritiske funksjoner.

For alle andre er skolene stengt fra og med mandag morgen, og ut uken.

Kjøpesentrene blir stengt fram til mandag i neste uke. Matbutikker og apotek får fortsatt holde åpent.

– Dette er inngripende og vi prøver å begrense dette så mye som mulig i tid, men akkurat nå har vi såpass ukontrollert smitte og for dårlig oversikt, så vi må i en kort periode ta disse grepene, for å få kontroll raskest mulig, sier Rognerud til NRK.

– Hadde vi hatt kontroll hadde vi ikke trengt å ta disse grepene.

Møte i kriseledelsen

Allerede torsdag trykket kommunen på alarmknappen. De innførte strenge restriksjoner og stengte ned. Også da hadde 14 personer fått påvist smitte i løpet av ett døgn.

Blant annet ble treningssentre stengt, det ble arrangementsforbud, det ble innført rødt nivå i skoler og barnehage, og det ble påbud om munnbind.

Tre av smittetilfellene som ble påvist søndag har ukjent smittevei. Det utgjør til sammen ti tilfeller i kommunen hvor smittekilden er ukjent.

Kommuneoverlege Rognerud anslår at i alle fall 2000 personer er i karantene. Det vil si nesten 10 prosent av kommunes 24.000 innbyggere.

– Nesten alle av de smittede er skoleelever, og da blir det såpass mange fordi hele kohorter går i karantene, sier kommuneoverlegen.

Til VG sier ordfører Anne Berit Lein (Sp) at Steinkjer kan bli et episenter for smitte den kommende uken.

Allerede har smitte fra kommunen spredt seg til nabokommuner.

Anne Berit Lein ordførar i Steinkjer kommune. (SP).

EPISENTER: Ordfører i Steinkjer, Anne Berit Lein (Sp), frykter at smitten vil spres seg ytterligere.

Foto: Vegard Wold / NRK

90 i karantene ved VGS

Blant annet har tre lærere og én elev ved Verdal videregående skole søndag fått påvist koronasmitte. Også fredag ble en elev ved skolen bekreftet smittet.

– Dette har sammenheng med utbruddet i Steinkjer, sier kommuneoverlege i Verdal, Ragnhild H. Aunsmo, til NRK.

– Flere klasser er satt i karantene.

Konstituert rektor Bjørn Sivert Woll sier at det er snakk om til sammen 90 personer som er satt i karantene.

– Nå skal vi vaske ned de to avdelingene hvor det har vært smitte, og vi innfører rødt nivå i inntil to uker, sier Woll.

– Vi kommer ellers til å ha forsterket renhold og koronaverter på skolen, som gir elevene veiledning i håndspriting og hygiene.

Verdal videregående skole

FEM SMITTEDE: Siden fredag har fem personer ved Verdal videregående fått påvist smitte.

Foto: Verdal vgs.

Fra Verdal til Levanger

Kommuneoverlege Aunsmo oppfordrer alle til å ha lav terskel for å teste seg.

– Vi skjønner hvor smitten har kommet fra, og vi håper vi har vært tidlig nok ute til å stoppe spredningen, men samtidig vet vi jo ikke hvor mange de smittede har rukket å treffe mens de har vært smitteførende, sier hun.

Smitte har allerede rukket å spre seg fra Verdal til Levanger, hvor en gutt under 18 år ble bekreftet smittet søndag. Det bekrefter kommuneoverlege Tommy Aune Rehn.

Oppdatering 11.04.21, kl. 21.27: Steinkjer kommune meldte om to nye smittede, og tallene i saken er dermed oppjustert fra 12 til 14 smittede søndag. Totaltallet er oppjustert fra 33 til 35.