NRK Meny
Normal

Kongelige gaver fra Trøndelag

Både nord- og sør-trønderne velger å gi Kong Harald V kunst i 70-årsgave. Gavene lages av kunstnere som kongeparet liker.

Dronning Sonja og Håkon Gullvåg
Foto: , Sigurdsøn, Bjørn

Kommunene i Sør-Trøndelag har gått sammen og gir Kongen et stort maleri av Håkon Gullvåg. Maleren har tidligere portrettert både Kongen og Dronningen. Kongeportrettet ble møtt med kritikk, men Kong Harald har gitt uttrykk for at han liker det. 

Kommunene i Nord-Trøndelag gir to keramikkfat av Ragnhild Stuberg og en torso laget av japansknorske Keisuke Uneno.

Under signingsferden i 1992 ga Sonja uttrykk for at hun likte kunstnernes arbeid og kongeparet har allerede keramikk fra kunstnerparet på Inderøya.  

Et unntak for Kongen 

Gullkalven
Foto: Håkon Gullvåg

Gullvåg-maleriet Kongen får er på 190x100cm. Det inngår som et av tre malerier som ser ut som en flate i verket "Gullkalven". Maleriene er en del av utstillingen "Malerier for en katedral". Utstillingen i Nidarosdomen i 2005 vakte debatt fordi kritikere mente den gjorde kirkerommet til et galleri.

Håkon Gullvåg sier til NRK at han er glad kommunene gir Kongen dette bildet. Han sier det er et sentralt verk han har vurdert over tid og som han står for.

- Dette er også et verk med en spesiell, sterk historie, sier Gullvåg, og sikter til debatten om bruken av kirkerommet. Dette representerer også noe som de ikke har fra før fra min hånd på Slottet, sier kunstneren.

Ifølge Gullvåg ville han normalt ikke ha solgt bildet ettersom det inngår i en serie som skal stilles ut i andre land i tiden som kommer. Han har imidlertid gjort et unntak for jubilanten og kommer til å male et nytt maleri til utstillingen.