Hopp til innhold

Klart for omstridt hus på Brattøra

Bystyret i Trondheim sa torsdag kveld ja til selskapet Entras bygging av Powerhouse Brattørkaia. Bygget skal blant annet produsere strøm til eget bruk.

Powerhouse Brattøra

Bystyret i Trondheim ga torsdag klarsignal for dette nybygget på Brattørkaia.

Foto: Arkitektfirmaet Snøhetta

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Klaus-Anders Nysteen

Klaus-Anders Nysteen er direktør i selskapet Entra.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tidligere har også bygningsrådet i Trondheim kommune akseptert de omstridt planene. For det høye huset blir liggende helt nede ved vannkanten, og har vært kritisert fordi man mener det vil stenge for noe av utsikten.

– Et unikt bygg

– Vi er svært glade for bystyrets ja til utbyggingen. Med Powerhouse skal Trondheim få et signalbygg i verdensklasse, som setter teknologihovedstaden på kartet og som byens befolkning kan få et eierskap til. Vi er stolte av at Entra sammen med de fremste kompetansemiljøene i Norge innen bygg og energi nå gir Trondheim et unikt bygg som produserer mer energi enn det bruker, skriver administrerende direktør i Entra, Klaus-Anders Nysteen, i en pressemelding.

Etter planen skulle huset bli 41 meter høyt, men høyden er nå gjort litt lavere. Dermed kunne også politikerne i Trondheim akseptere det planlagte bygget.

Lite tilgjengelig

Huset blir en sentral del av nybyggingen på Brattøra som tidligere har vært industriområde og lite tilgjengelig for folk flest.

Marius Holm

Marius Holm i miljøstiftelsen Zero støtter planene på Brattørkaia.

Bygget er planlagt slik at det skal fange inn energi fra sola og sjøvannet, og dermed være selvforsynt med strøm.

Ifølge Entra vil overskuddsenergien i byggets driftsfase i løpet av byggets levetid dekke inn energien som er gått med til produksjon av byggevarer, transport, oppføring, drift og avhending av bygget.

Støttes av Zero

– Bygninger står for 40 prosent av verdens energiforbruk. Med Powerhouse får Trondheim et signalbygg som ligger i front for klimaløsningene som må på plass, skal vi nå målsettingen om lavutslippssamfunnet, mener Marius Holm som er daglig leder i miljøstiftelsen Zero.

Holm mener huset på Brattørkaia vil møte framtidas energikrav.

– Huset ligger nærmere kommende energikrav for 2030 enn for 2020. Vi mener derfor dette er et virkelig bærekraftig prosjekt som viser vei inn i fremtiden, opplyser Holm.