Kjøper ferien på krita

Stadig flere trøndere kjøper ferien på avbetaling.

Bader
Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

- Urovekkende tall, sier forbrukerøkonom.

Reis nå betal senere

Hellas, Bulgaria, Tyrkia og Spania. Trønderne lar seg friste selv om sola har vært raus de siste dagene.

Men sommerferien kan fort bli en dyr fornøyelse. En landsomfattende undersøkelse fra Fokus Bank viser at over halvparten av de spurte fra Midt-Norge kjøper ferieturen med kredittkort. Og av dem er det stadig flere som vurderer å betale tilbake ferieturen ved avbetalinger. Da er de nødt til å betale dyre renter i tillegg til det ferien koster.

Over 20 prosent rente

Dette er urovekkende høye tall sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

- Det er et veldig høyt tall vi ble litt overraska da vi så at det var over halvparten av trønderne som velger å betale sin ferietur med kreditkort.

Han sier konsekvensen kan bli at man bruker lengre tid på å betale ned beløpet enn planlagt, og med ei kreditrente på over 20 prosent kan det bli dyrt.

Over tre tusen ekstra i måneden

- Da får du en ekstraregning utover høsten som blir tung og ta med seg.

- Hvis du bruker seks måneder på å tilbakebetale dette beløpet kan du risikere å få en ekstraregning hver eneste måned oppå alle de andre utgiftene du har på en tre fire tusen og det er mye å betale.

Men Brøske vet gode råd. Fordi det kan være gode grunner til å bruke kredittkort til å kjøpe ferien, og når du er på ferien. Da gjelder nemlig forsikringer som beskytter deg mer mot tyveri og svindel. Da kan bankene bli nødt til å dekke tapet for deg. Men da må du huske å betale tilbake beløpet du har brukt på kredittkortet, innen fristen og rentene begynner å løpe.

- Betale minst mulig, prøv å ikke bruke mer penger enn du ser du har råd til å tilbakebetale, og sørg for å tilbakebetale hele beløpet innen den rentefrie perioden-da er det faktisk fornuftig å bruke kreditkort, sier han.