Kan ha ligget døde i måneder

De nærmere 80 slaktedyra som ble funnet døde på en gård i Fosnes kommune fredag, kan ha ligget døde i flere måneder.

Dyretragedie Fosnes

Slaktedyrene på denne gården ble funnet i fjøset fredag.

Foto: Terje Næss

John Falch i Mattilsynet

John Bjarne Falch er avdelingssjef i Mattilsynet i Namdalen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Mattilsynet har mottatt meldinger om at dyrefôr har ligget utenfor driftsbygningen siden i desember.

Siden jul

– Foreløpig kan vi ikke si noe sikkert om dette, men mye tyder på at dyrene ikke er tatt vare på siden jul, sier avdelingssjef John Bjarne Falch til Namdalsavisa.

Gården skal ha drevet med slaktedyr den siste tiden, og det kan være årsaken til at vanskjøtselen ikke er blitt oppdaget tidligere.

– Dette er en veldig alvorlig dyretragedie med mange dyr involvert, sa Falch til NRK fredag.

Bonden er nå siktet for brudd på dyrevernsloven, og skal i avhør hos politiet innrømmet de faktiske forholdene i saken. Oppryddingsarbeidet på gården starter trolig over helga.

Tre ansatte

Mange undrer seg nå over hvorfor ikke Mattilsynet klarer å avdekke slike dyretragedier tidligere. Men i Namdalen har tilsynet bare tre ansatte som skal dekke 13 kommuner og over 800 gårdsbruk.

Nå viser det seg at bonden i Fosnes kommune nesten ikke har levert dyr til slakteriet de siste to årene, og derfor burde det ha vært mulig å oppdaget dette tidligere.

– Vi fortar ulike former for kontroll basert på rapportene vi får, men vi har ikke kapasitet til å dra rundt og kontrollere hvert enkelt bruk uten at det foreligger mistanke om at noe kan være galt, sier John Bjarne Falch i Mattilsynet til avisa.

Politiet karakteriserer dette som en personlig tragedie for Fosnes-bonden som nå får oppfølging av det kommunale kriseteamet.