Her feirer de den nye kommunen Orkladal

– Vi skal bli en slagkraftig kommune, lovet ordførerne fra Orkdal, Agdenes, Snillfjord og Meldal. I dag fikk de en prøvesmak av den nye felleskommunen Orkladal.

Ordførere feirer at de slår seg sammen

Oddbjørn Bang (Sp) ordfører i Orkdal, John Lernes (Ap) ordfører i Snillfjord, Oddvar Indergård ordfører i Agdenes (fellesliste) Are Hilstad ordfører i Meldal (Ap)

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Torsdag kveld bestemte flertallet i kommunestyre at Meldal skal danne ny kommune sammen med Orkdal, Agdenes og deler av Snillfjord. Tidligere på dagen hadde Snillfjord vedtatt å dele kommunen i tre.

Vi har hatt en god prosess preget av tillit og fortrolighet, og jeg tror alle er fornøyde. Nå skal vi sørge for gode tjenester for både innbyggere og næringsliv i en ny kommune, sa ordfører i Orkdal Oddbjørn Bang da de fire samlet seg fredag formiddag.

Navnet skjemmer ingen

Fra 1. januar 2020 skal kommunen hete Orkladal, noe de fire tidlig var enige om.

– Jeg har ikke noe personlig mot Orkladal, men hører at ikke alle er synes det er det mest spennede navnet. Det har jeg respekt for. Men vi brukte ikke mye kalorier på navn i forhandlingene om en intensjonsavtale, jeg er mest opptatt av kvaliteten på det kommunene skal levere, sier Meldal-ordfører Are Hilstad.

– Navnet skjemmer ingen hvis ingen skjemmer navnet. Navnet er ikke poenget men innholdet, slår Snillfjord-ordfører Lernes fast.

– Orkladal var jo et av navnene som kom tidlig, og var ikke mye debattert, sier Agdenes-ordfører Oddvar Indergård, og antyder at det neppe blir noen omkamper på akkurat det.

Delte meninger på Krokstadøra i Snillfjord om at kommunen splittes.

VIDEO: Det er delte meninger på Krokstadøra i Snillfjord om at kommunen deles i tre.

– Bare å berømme politkerne

Komunereformen har ikke gått like lett andre steder, og i Oslo finner de også grunn til å feire i dag.

– En kjempefin nyhet, dette er en av de største kommunesammenlåingene med hele fire kommuner involvert. Det er krevende å få til, her er det bare å berømme ordførere og lokalpolitikere for å ha gjort en utmerket jobb, sier statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (H) Paul André Chaffey.

– Fordelene er bedre tjenesteproduksjon. Vi merket i Snillfjord at vi begynte å bli små, sier ordfører i Snillfjord, John Lernes (Ap)

Skal bli slagkraftig aktør

Med tolv mot fem stemmer vedtok kommunestyret i Snillfjord å slå sammen og dele kommunen i tre. Den ytterste delen, nord i fylket går til Hitra. Indre Snillfjord går til den nye storkommunen i Orkdalsregionen, mens den siste delen slår seg sammen med Hemne.

– Geografien vår tilsier at å gå samlet inn i en ny kommune er ikke forenlig med mer praktiske kommuner derfor kom vedtaket om deling, sier Lernes

En større kommune vil også være en slagkraftig aktør mot både regionale og sentrale myndigheter, spår Orkdal-ordfører Bang

– Nå skal vi spise bløtkake, så skal vi ta på striskjorta etter ferien for å utvikle en ny kommune sammen.