NRK Meny
Normal

Jarle ble offer for ny type telesvindel

Jarle Hiller var avvisende og sa «fuck off» da han ble oppringt av utenlandske telefonsvindlere. Dagen etter tok de over nummeret hans, og telefonen begynte å ringe kontinuerlig.

Jarle Hiller med telefonen

Jarle Hiller har brukt mye tid i telefonen den siste måneden, etter at svindlere nærmest kidnappet telefonnummeret hans.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Gårdbruker Jarle Tiller i Nærøy i Nord-Trøndelag har hatt det så travelt som aldri før den siste måneden. Han har nemlig stått med telefonen mot øret dagen lang og snakket med folk som har blitt oppringt fra hans nummer – et nummer som svindlere har tatt kontroll over.

Gården til Jarle Hiller i Nærøy.

Gården til Jarle Hiller ligger så langt nord og vest i Nærøy som man kan komme, men har nettopp vært et midtpunkt - i alle fall på telefon.

Foto: Privat / NRK

– Du tror ikke det er sant at du kommer opp i en slik situasjon, at hele Norge ringer deg. Noen var jo kjempetrivelige og snakket opp i halvtimen, mens ande var irritable og forsto ikke hvorfor jeg ringte og ringte.

Vanskelig å hindre

Ellen C. Scheen

Kommunikasjonsrådgiver Ellen Scheen i NetCom og Tele2 sier spoofing er ubehagelig både for den som ringer og den som får en samtale, men det er vanskelig for teleselskapene å hindre dette.

Foto: NetCom

Fenomenet med at noen tar over teleonnummeret ditt og ringer rundt til hele landet for å lure folk, er noe helt nytt som kalles spoofing: Ditt nummer stjeles og misbrukes. Telefonselskapene vet ikke hvordan dette kan unngås.

– Når en slik spoofet samtale kommer inn i nettet vårt fra utlandet, kan vi ikke se om den som ringer er den som skal ringe, altså om det er en ekte samtale. Det er derfor vanskelig å hindre dette, sier kommunikasjonsrådgiver i NetCom og Tele2, Ellen Scheen.

Jarle Hiller

Jarle Hiller har aldri før opplevd at telefonen har ringt så mye. I forrige uke begynte det også å ringe fra utlandet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Årsaken til at Jarle Hiller ble rammet, er trolig en samtale fra USA hvor noen fortalte at han hadde feil med datamaskinen sin. Det var da Hiller sa «fuck off» og la på.

– De ga seg ikke og ringte opp gang etter gang, kanskje åtte til ti ganger. Dagen etter begynte det å ringe fra hele Norge.

– Sprøtt

En av dem som fikk telefon fra Hiller var Eli Didriksen fra Oslo. Hun stusset på en gebrokken engelsk stemme, men et trøndersk nummer.

– Det var veldig mange ubesvarte spørsmål i hodet mitt før jeg skjønte at det var disse telefonoppringerne fra India. Det er jo sprøtt at en privatperson blir utsatt for å få stjålet telefon-id, og blir sittende og svare på telefoner fra hele landet.

For tre dager siden, etter at han hadde fått nytt nummer, ble det stille hos Jarle Hiller.

– Det har både vært skummelt og artig, for det er en «once in a lifetime»-hendelse, altså. Det var en kjempemerkverdig opplevelse.