Hopp til innhold

Sanner: – En historisk og viktig dag

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er imponert over de trønderske politikerne, som i dag står bak det historiske vedtaket om sammenslåing.

Jan Tore Sanner og Anne Marit Mevassvik

Jan Tore Sanner gratulerer fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag Anne Marit Mevassvik med det historiske vedtaket på Stiklestad.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Sanner har tatt turen til Stiklestad, hvor fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag onsdag har sagt ja til en fylkessammenslåing.

– I dag skal vi si gratulerer med dagen til Trøndelag, til innbyggerne og ikke minst til de som nå skal utvikle regionen fremover, sier en fornøyd statsråd.

Jan Tore Sanner

– Dette vedtaket varsler at regionreformen er i gang, sier Sanner.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Etter de separate fylkestingsmøtene ble det avholdt et felles fylkestingsmøte, i regi av kommunal- og moderniseringsdepartementet. Møtet ble åpnet av Sanner.

– Dette er en historisk begivenhet, men det er også en viktig dag for innbyggerne i det som skal bli Trøndelag, for næringslivet og for å markere at det nå bygges en ny, stor og sterk region i Midt-Norge.

– Vil bidra til god utvikling

Sanner sier han er spesielt imponert over at politikerne i Nord- og Sør-Trøndelag viser lederskap og selv har bestemt at de skal skape en sterk region i Trøndelag.

– Hva tror du dette vil bety for folk i Trøndelag?

– Regionen vil bli mer attraktiv for investeringer og nye arbeidsplasser. De vil stå sterkere sammen, også i diskusjoner opp mot nasjonale myndigheter. Dette vil kunne bidra til god utvikling både nord og sør i Trøndelag.

LES: – Dette har jeg jobba for i 14 år

Jan Tore Sanner

Statsråd Sanner åpnet det felles møtet for fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Andre fylker vil følge etter

Da han åpnet det felles fylkestinget sa kommunalministeren at dagens møte på Stiklestad også varsler at regionreformen er i gang.

– Jeg vet diskusjonene dere har hatt har vært krevende. Men alle argumenter skal på bordet. Fordeler og ulemper må diskuteres og veies, men på et tidspunkt må vi si at "nå bestemmer vi oss" - og det er det dere nå gjør, sa han.

På spørsmål om han tror dagens vedtak vil bety noe for andre regioner i landet, svarer Sanner følgende:

– Stortinget har slått fast at vi skal gjennomføre en regionreform. Vi skal ha færre og større regioner. Nå går Trøndelag foran, og andre fylker vil følge etter.

– Jeg har lært mye av denne prosessen

Sanner sa i sin tale at han har lært mye av prosessen Trøndelag har vært gjennom, ved å følge diskusjonene om fordeler og ulemper, og ikke minst viktigheten av å tenke helhet. Statsråden minnet også om at jobben ikke er fullført.

– Det er nå jobben med å skape det nye Trøndelag starter. Administrasjonen skal smelte sammen, kultur skal bygges og man må ta det beste fra de to fylkeskommunene. Parallellt med dette skal Stortinget diskutere verktøy og oppgaver for de nye regionene.

Saken om sammenslåingen i Trøndelag vil legges frem og behandles i Stortinget før sommeren. Resultatet blir at de to fylkene fra 1. januar 2018 er en region.

Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag vedtok nettopp å slå sammen de to fylkene. Dette er den første fylkessammenslåingen i Norge siden 1972, og den nye regionen blir på størrelse med Danmark.

Statsråd Jan Tore Sanner gleder seg over et samlet Trøndelag.