Hopp til innhold

Full klaff for jaktlaget – skjøt ni elger på én dag

Jaktlederen har aldri opplevd makan og mener de faktisk kunne skutt flere elger om kvoten hadde vært større.

Jaktlaget på Leka skjøt hele kvoten på ni elger på en dag.

SJELDEN KOST: Lørdag ble en meget spesiell dag for jaktlaget fra Trøndelag. Ni elger ble skutt på en dag, noe som er svært sjeldent, ifølge NJFF. Fra venstre Leif Sverre Hanssen, Jens Karsten Kjærstad og Christian Kjærstad.

Foto: Privat

– Vi vurderte å gi oss etter å ha skutt seks elger. Men da vi så at det var meldt regn og styggevær dagen etter, bestemte vi oss for å ta ei økt til, sier jaktleder Arne Guttvik.

På det andre jaktturen gikk det tolv elger forbi den ene posten. Jaktlaget skjøt tre av dem og endte dermed opp med ni elger på én dag – noe som er svært sjeldent.

Det var Namdals-Avisa som først omtalte den utrolige jakthistoria.

Elgjakt

FØRSTE ELG: Lone Skorstad er med i det særdeles effektive jaktlaget og skjøt sin første elg under årets jakt.

Foto: Privat

Har fylt kvoten hvert år

Jaktområdet ligger i Gutvik i Leka kommune og jaktlaget har en kvote på totalt 17 dyr. Fram til helga hadde de skutt åtte elger og de hadde ni igjen på kvoten før jaktdagen starta lørdag morgen.

Guttvik har jakta i området siden midten av 80-tallet, men har aldri opplevd noe lignende.

– Vi har fylt kvoten hvert eneste år, men vi har aldri tidligere skutt så mange elger på en dag. Det er veldig spesielt, sier Guttvik.

Det var veldig mye dyr i området og jaktlederen mener de var heldige med at de riktige dyrene gikk forbi postene. Sjøl felte han to elger. Men Christian Kjærstad var virkelig på rett sted til riktig tid denne dagen og felte hele fire elger.

En liten bismak

Men til tross for at han er veldig godt fornøyd med resultatet, har det en liten bismak.

– Jeg sa hjemme at jeg kom til å bli borte en del helger utover høsten. Men nå er jo kvoten fylt, så det blir ikke noe mer elgjakt-helger, sier Kjærstad, som godt kunne tenkt seg noen dager til med jakt i høst.

Han synes også det er viktig å få fram at sjøl om de skjøt rekordmange elger på en dag, så foregikk dette på ordentlig vis og ingen av elgene ble skadeskutt. De skyter også kun på elg som står stille og helst ikke når elgen er lenger unna enn hundre meter for å unngå skadeskyting.

Men med så mye elgfelling på en dag ble det mye arbeid på jaktlaget som teller 11 personer. Innmaten skal tas ut og elgene skal flås.

– Det er mye arbeid å flå og behandle ni dyr på samme dag, så det ble midnatt og vel så det før vi ble ferdig, sier jaktleder Guttvik, som sammen med resten av laget kan ha elgkjøtt på menyen i lang tid framover.

Espen Farstad er informasjonssjef i Norges jeger- og fiskerforbund. Han er skeptisk til bajaseri og Texas-tendenser når det gjelder jakt.

SPESIELL HISTORIE: Informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad, tør ikke si at dette er rekord. Men han tror ikke det kan være mange andre som har klart å felle så mange elger på en dag.

Foto: Privat

Handler ikke om flaks

Hos Norges Jeger- og Fiskerforbund blir de imponert over innsatsen til jaktlaget i Trøndelag.

– Her er det bare å si gratulerer. Det er svært spesielt å klare ta ut så mange elg på en dag, sier informasjonssjef Espen Farstad.

Han har hørt om flere som har felt mange dyr på en dag, men mener ni elger høres svært mye ut. Han tør ikke si at det er rekord, men tror ikke det kan være særlig mange andre som har gjort dette tidligere.

Dette handler heller ikke om flaks, men om dyktighet.

– Du kan ha flaks med en eller to. Men du har ikke flaks med ni. Dette må være dyktige folk og gode jegere, sier Farstad.

Trøndelag er også en del av landet der elgbestanden er i vekst og han mener resultatet av jakta i Leka er med på å underbygge det.