Hopp til innhold

Ine er overbevist om at hun ble dopet ned på utested: – Fortsatt i sjokk

Kvelden var fylt av venninner, latter og dans. Men plutselig ble alt svart. Det neste Ine Simonsen (20) husker, er at hun våkner dagen etter.

Ine Simensen mener hun ble dopet ned på et utested i Trondheim

UBEHAGELIG OPPLEVELSE: Ine Simonsen fra Lørenskog mener hun ble dopet ned på et utested i Trondheim.

Foto: Privat

Etter at Ine Simonsen flyttet til Trondheim i august, har hun funnet seg godt til rette med både studier og venner.

Men akkurat opplevelsen hun hadde forrige helg, skulle hun gjerne vært foruten.

Lørdag hadde hun samlet noen venner heime hos seg selv før de tok turen til et av byens utesteder hvor de har vært flere ganger tidligere.

Simonsen bekrefter at vennene var beruset da de dro ut. Men at det skulle gå som det gjorde, var det ingenting som tilsa.

Plutselig ble alt svart for meg – det siste jeg husker er at jeg var på dansegulvet med venninnene mine. Så husker jeg bare at jeg våkna opp her heime. Jeg husker ikke hvordan jeg kom meg heim.

Måtte få hjelp

Da hun våkna så hun med en gang etter telefonen sin. Men hun fant den ikke.

Simonsen fant fram pc-en og tok kontakt med en kompis hun hadde møtt kvelden før.

– Han fortalte at han fant meg utenfor utestedet og hadde hjulpet meg hjem. Han hadde sett det med en gang at jeg var dopa ned, sier hun.

Les også Her spør taxisjåføren om Hedda vil ha sex

Hedda får spørsmål om sex av taxisjåføren

Kompisen hadde funnet telefonen hennes senere på kvelden.

– Han hadde tatt meg med i en taxi og båret meg opp fire etasjer til leiligheten. Jeg hadde blitt så dårlig at jeg spydde i taxien.

Det fikk Simonsen bot for.

Men jeg er bare takknemlig for at jeg møtte ham og fikk hjelp. Jeg vet ikke hva som hadde skjedd hvis jeg ikke møtte ham.

Oversiktsbilde av Trondheim by

Det var på et utested i Trondheim at 20-åringen mener hun ble dopet ned.

Foto: Roger Myren / NRK

Ringte legevakta

20-åringen som kommer fra Lørenskog, legger til at det ikke er normalt for henne å slite med hukommelsen etter hun har drukket.

Det er garantert at jeg har fått noe oppi en drink, sier hun, som ringte legevakta for å høre om hun kunne komme og ta en blodprøve.

Men det ville de ikke ta meg inn på. Det måtte være en kriminell handling som hadde skjedd, så jeg måtte ta det gjennom politiet.

Hun fikk også beskjed om å ta kontakt med fastlegen. Men den befinner seg på heimplassen, og det var uansett uaktuelt på en søndag.

Hun ringte derfor til politistasjonen.

De stilte meg mange spørsmål, og sa at jeg kunne anmelde det. Men politiet trodde ikke at saken kom til å bli tatt videre. Det var ikke bevis, sier hun, som synes det er ironisk at det var nettopp bevis hun prøvde på å få.

Les også Ny pille på markedet skal kurere fyllesyke: Den hindrer deg i å bli bakfull, sier norsk ekspert

Fyllesyk

Vet at det skjer

Simonsen har prøvd å ta kontakt med det aktuelle utestedet etter opplevelsen forrige helg, men har ikke fått svar.

Til NRK sier daglig leder at de ansatte er oppmerksomme på problemstillingen.

– Vi vet at det skjer. Jeg har sett det selv. Og det er absolutt ikke noe vi ønsker, sier han.

– Vi har tilfeller av at dørvaktene har stoppet noen som skal følge jenter heim, fordi de har funnet ut at de ikke kjenner hverandre. Det er dessverre et fenomen.

Han oppfordrer folk til å passe på hverandre, følge med drikken sin og be om assistanse fra personalet ved behov.

– Forekomsten har økt. Samtidig skjer ti prosent av alkoholkonsumet på utestedene. Her er det edrue mennesker og rutiner, så folk skal ikke være redde for å dra ut.

Utelivsdriveren oppfordrer også folk til å teste hva de har fått i seg. Slik som Simonsen prøvde på etter hendelsen forrige helg.

Flere ganger i måneden

Silje Nilsen ved Legevakta svarer på NRKs spørsmål på e-post, og påpeker at hun svarer på generelt grunnlag.

Legevaktens oppgave er å sikre befolkningens behov for øyeblikkelig hjelp. Når det gjelder rusmiddelanalyse har Trondheim interkommunale legevakt en rutine som gir noen føringer for hvordan slike saker behandles, skriver hun.

Ved mistanke om rus som bakgrunn for/delårsak til endret oppførsel eller ved uavklart medisinsk tilstand, vil pasientene få tilbud om helsehjelp. Pasientene vil da bli vurdert av lege som vurderer innleggelse/observasjon og ev. rusmiddelanalyse. I tilfeller hvor det ikke foreligger medisinsk indikasjon (diagnostikk eller behandling/oppfølging) for prøvetakingen/analyse, vil Legevakta gi råd om å kontakte fastlegen for ev. prøvetaking til rusmiddelanalyse.

Hvor ofte tar personer kontakt med legevakt med liknende henvendelser?

Trondheim interkommunale legevakt har ingen statistikk på antall henvendelser som gjelder rusmiddelanalyse, men kan bekrefte at det kan være henvendelser om rusmiddelanalyse flere ganger per måned.

For at en person som mener å ha blitt dopet ned skal få tatt blodprøve, må pasienten kontakte fastlege for vurdering om det er medisinsk indikasjon for rusmiddelanalyse.

I saker hvor det er mistanke om straffbare handlinger, skal politiet kontaktes og følge opp saken. Da kan politiet begjære undersøkelser og ev. rusmiddelanalyse.

Legevakta Trondheim

Trondheim interkommunale legevakt bekrefter at det kan være henvendelser om rusmiddelanalyse flere ganger per måned.

Foto: Bertil Lernæs

Ikke ofte

For Marit Johanne By i politiet er det ikke mulig å svare eksakt på hvor mange som tar kontakt etter å ha blitt neddopet.

Men jeg vil ikke definere at politiet ofte blir kontaktet av personer som mener å ha blitt dopet ned på byen, skriver hun til NRK.

Hun kan heller ikke svare på hvor mange som anmelder slike hendelser, og legger til at det er vanskelig å svare på hvorfor de som mener å ha blitt utsatt for dette ikke anmelder.

Har politiet kontakt med utestedene om problemstillinga – og hva gjøres eventuelt for å forhindre at neddoping skjer?

Politiet har jevnlig kontakt med utesteder om forskjellige problemstillinger – også dette. For å forhindre at dette skal skje anbefales at man ikke skal gå fra drikken sin uten at noen passer på, unngå å motta drikke fra personer man ikke kjenner, unngå å drikke så mye at man mister kontroll. Utesteder har egne retningslinjer for å unngå at hendelser som dette skjer.

Sentrum politistasjon Trondheim

Ifølge politiet blir de ikke ofte kontaktet av personer som mener å ha blitt dopet ned på byen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Hvorfor er anbefalinga fra politiet ikke å anmelde? Selv sier kvinnen at hun hadde fått beskjed om at det ikke ville føre noen veg på grunn av manglende bevis.

Når man mener seg utsatt for et straffbart forhold anbefaler politiet at man tar kontakt slik at det få være opp til oss å vurdere om det er et straffbart forhold og starte etterforskning. En del av etterforskningen vil være å se på hvilke bevis som foreligger. Vi tar ikke det som et utgangspunkt.

Videre oppfordrer hun personer som mener å ha blitt neddopet til å ta kontakt med politiet slik at de kan vurdere hvilke strakstiltak som kan settes i gang.

– Politiet samarbeider tett med andre etater, også legevakten, kommenterer By.

Vil spre ordet

Etter forrige helg har Simonsen fått flere tilbakemeldinger på en video hun la ut på Tiktok.

Jeg har fått høre at det er flere som har blitt dopet ned på samme utested. Både denne dagen og andre ganger. Det virker som det har blitt – jeg vil ikke si vanlig – men at det har blitt mer av det, sier Simonsen.

Men det er også flere som ikke tror på henne, og skriver at hun må ta ansvar for egne handlinger.

Selv la hun ut videoen for å spre ordet, ikke for å få oppmerksomhet.

Jeg vet at det kan komme teite kommentarer på Tiktok, men det er unødvendig å si at de ikke tror på at jenter og gutter blir dopa ned.

Hun tror ikke hun kommer til å dra til det aktuelle utestedet på ei stund.

– Jeg er fortsatt i sjokk. Jeg kommer til å være litt mer obs på hvor mye jeg drikker, hva jeg drikker og hvem jeg er med framover, sier hun.