Ikke mer brus fra E.C. Dahls

Ledelsen i Ringnes legger ned brusproduksjonen ved E.C. Dahls i Trondheim. Det betyr at 120 ansatte mister jobben.

E.C. Dahls bryggeri i Trondheim

Det skal ikke lenger produseres brus ved E.C. Dahls i Trondheim.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det kommer frem på orienteringsmøte i bedriften torsdag ettermiddag.

Klokka 14.00 ble de ansatte ved E.C. Dahls kalt inn til allmøte. Der ble de orientert om at bedriften ønsker å flytte brusproduksjonen fra Trondheim. Noe som betyr at 120 mister jobben.

Ølproduksjonen blir imidlertid beholdt.

– Vil kreve forsikringer

Ordfører Rita Ottervik er skuffet over Ringnes-ledelsen, og varsler at siste ord i saken ikke er sagt.

– Jeg vil snakke mer med Ringnes om beslutningen. Hvis beslutningen står fast, må vi passe på at de som mister jobben blir tatt godt vare på. Og jeg vil kreve forsikringer fra Ringnes om at ølproduksjonen fortsetter og videreutvikles i Trondheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rita Ottervik er ordfører i Trondheim.

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, er oppgitt over kjedenes makt og at 120 nå mister jobben ved E.C Dahls bryggeri.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Hun legger til at konkrete investeringsbeslutninger og utviklingsprosjekter er de eneste forsikringene som har noen verdi.

Og hvis ledelsen i Ringnes skulle være i tvil:

– Jeg vil nok en gang understreke at Ringnes ikke må ha noen forhåpninger om å få omdisponert bryggeritomta til boligformål, sier Ottervik.

Orientert på forhånd

Ottervik var allerede orientert av ledelsen i Ringnes, som eier E.C. Dahls, om hva som vil bli sagt på møtet.

– Vi vil kreve garanti for at ølproduksjonen fortsetter, sa Ottervik før møtet.

I går hadde Ringnes styremøte. Ett av temaene var hvilken emballasje de ønsker på øl og brus.

Emballasje og tapping er med på å avgjøre om det er lønnsomt å fortsette med brustapping i Trondheim, eller om bedriften er bedre tjent økonomisk med å legge denne delen av virksonheten til hovedavdelinga ved Gjelleråsen i Nittedal utenfor Oslo. Ringnes-ledelsen har endt på det siste.

– Det er trist dersom Ringnes står ved beslutningen om å legge ned brusproduksjonen i Trondheim. 120-130 dyktige og engasjerte ansatte vil miste jobben og viktige industriarbeidsplasser forsvinner fra byen, sa Ottervik.

Bekymret over kjedenes makt

Ordføreren deltok i vår på fagbevegelsens politiske markering av motstand mot matkjedenes maktbruk. Hun mener at nedleggingen ved E.C. Dahls er et tydelig tegn på at kjedene har, og utøver, altfor stor makt.

– Det er det som har utløst denne endringen, som nå fører til at Ringnes tar fra oss 120 arbeidsplasser. Produksjonen blir sentralisert, det øker tungtransporten og det er ikke bra for miljø og trafikksikkerhet. Matkjedenes maktbruk bidrar sterkt til denne utviklingen, sier Ottervik.

Evigvarende frykt

I mars i fjor ble de ansatte også kalt inn til et allmøte. Den gangen var beskjeden at Ringnes i løpet av 2011 ville legge ned tappelinja for halvlitersflasker med brus i Trondheim, og heller flytte den til Gjelleråsen.

Også i 2003 kjempet de ansatte ved E.C. Dahls i Trondheim mot ledelsens planer.

Den gangen var det snakk om å legge ned hele E.C. Dahls bryggeri og flytte ølproduksjonen av Dahls pils til Oslo. De ansatte ved bedriften fikk massiv støtte fra lokalbefolkningen i Trondheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gammel varebil fra E.C Dahls

Det er en lang bryggerihistorie E.C Dahls bryggeri i Trondheim kan vise til.

Foto: Hans H. Bjørstad

På samme tid la Ringnes-ledelsen ned Tou bryggeri i Stavanger, noe som førte til boikott av Ringnes-produkter i Stavangerområdet.

Ringnes AS eies av Carlsberg Group, som er verdens fjerde største bryggerikonsern. 1400 jobber i selskapet i Norge.

Ringnes har i dag fire produksjonsanlegg i Norge. Hovedsetet ligger på Gjelleråsen i Nittedal utenfor Oslo, foruten anlegget ved E.C. Dahls i Trondheim tappes det Farris i Larvik, og Imsdal vann i Imsdalen i Østerdalen.