Campingplass evakuert etter flom i Rennebu

Hyttebeboerne på Halland Camping i Rennebu i Sør-Trøndelag er evakuert, etter at en elv har flommet over og ført til oversvømmelse på campingplassen.

oversvømmelse ved Halland camping

Halland camping i Rennebu oversvømmes av vann fra elva Ila.

Foto: Ola Øie

Oppdatert tirsdag:

– Elva er fortsatt veldig høy. Det renner fortsatt vann inn i hyttene, sa Tore Halland tirsdag morgen.

Han eier Halland Camping sammen med Eli Grøtte.

– Vannet har kanskje sunket 4–5 cm i løpet av natta. Det er fortsatt mye vann i elva og isen står oppover, sier Halland.

Isproppen som forårsaker oversvømmelsen har fortsatt ikke løsnet tirsdag morgen.

Håper på kaldere vær

Brannvesen og politi rykket ut til Halland Camping mandag ettermiddag etter melding om flomstor elv og oversvømmelse. Dersom vannet for alvor tar seg gjennom isen, kan oversvømmelsen bli av stort omfang.

– Det er en veldig lang isblokk i elva, sikkert 500 meter med is oppover, så det er mye vann. Men det kan hende det løser seg opp etter hvert av seg selv, sier Halland.

Joar Skauge NVE

Distriktsingeniør i NVE, Joar Skauge, håper vannstanden vil synke når det blir kaldere i været.

Foto: Roger Myren / NRK

Distriktsingeniør i NVE, Joar Skauge, forteller at det er en viss fare for at det kan bli mer vann.

– Men nå er det kaldere i været, så jeg vil tro at vannstanden vil synke etter hvert. Nå har vi snakket med eieren, som vil prøve å finne avløp til en del av vannet, og da vil jeg tro det løser seg i og med at det er meldt kaldere vær, sier Skauge.

Beboere evakuert

Tre av hyttene var bebodde. Beboerne er nå flyttet til leiligheter i hovedbygget og til ei kro i Berkåk. Åtte av hyttene skal ha fått vannskader.

– Så da må vi pusse de opp igjen med nytt gulv, eventuelt nye vegger og isolasjon. Så nå blir det bare å kjøre på for å bli ferdig til sesongen starter slik at vi kan ta imot turister igjen, sier innehaver Eli Grøtte.

Hun forteller at de ikke har opplevd dette før.

Innehaver Halland camping Eli Grøtte

Innehaver av Halland camping, Eli Grøtte, forteller at de aldri har opplevd noe lignende før.

Foto: Roger Myren / NRK

– NVE og politiet sier nå at vi må avvente. Det er meldt kaldere vær til natten, og så får vi se om det løsner seg opp av seg selv, sier Grøtte.

– Issvull i elva

Ordfører i kommunen, Ola Øie, tok turen til campingen for å hjelpe til. Han forteller at elva er diger, og at det kan bli ei større oversvømmelse enn hva de ser nå.

– NVE må vurdere hva som kan og bør gjøres. Det er en issvull i elva som kan løsne og om det skjer, er vi ikke sikre på det videre forløpet, sier Øie.

Hvilket inntrykk har du av skadeomfanget?

– Jeg ser at vannet har trengt inn i gulvet på åtte hytter her. Utover det ser det ut til å gå bra med de øvrige på campingområdet, forteller Øie.

flom Rennebu Halland camping

Elva har stor isgang.

Foto: Roger Myren / NRK