HVUV legges ned

Heimevernets utdanningssenter på Værnes blir lagt ned. Det foreslår departementet i proposisjonen de la fram i dag.

Ingvill Eidsvåg

Illustrasjonsfoto. Heimevernsoldater.

Foto: Kim Holtan / NRK

Forsvarsdepartementet har arbeidet fram en stortingsproposisjon om forsvarets framtid, hvor blant annet framtiden til HVUV bestemmes.

Nå i ettermiddag ble den lagt fram, og den sier at Heimevernets utdanningssenter på Værnes legges ned.

Dermed mister Stjørdal kommune en utdanningsinstitusjon som i dag har 71 stillinger. Om man regner med de sivile støttestillingene knyttet til HVUV, kan 120 stillinger bli borte.

- Jeg er veldig skuffet over det her, og det er overranskende synes jeg. Det er tragisk først og fremst for de som har sitt arbeid på HVUV på Værnes.

Det sier Johan Arnt Elverum (Sp), ordfører i Stjørdal kommune.

200-300 millioner er investert ved utdanningssenteret de siste årene. Og det var planlagt ytterligere forbedringer til 100 millioner kroner. At dette blir bortkastet, og at forsvaret nå kan komme til å bruke flere millioner på å bygge opp et liknende anlegg et annet sted i landet, mener Elverum viser at regjeringen ikke klarer å bruke skattepengene fornuftig.

- Jeg blir sjokkert av forsvarets bruk av penger. For oss som jobber i kommunene og sliter med å finansiere det vi skal få i stand, så synes jeg at det er en liten ære for regjeringa at de bruker penger på den måten her.

Gir seg ikke

Elverum mener nå Værnes og soldatutdanninga er tapt. Edvard Øfsti, leder i Nord-Trøndelag Arbeiderparti, forteller til Stjørdalens Blad at han ikke gir seg ennå.

– Vi skal fighte videre. Det er Stortinget som avgjør denne saken. Og det må nå bli forhandlinger med de andre partiene i Stortinget for å få en et bredest mulig flertall for langtidsplanen. Her er det muligheter for at HVUV fortsatt skal bestå, sier Øfsti.