Tysk landbruksminister fikk smake norsk elg

Tysklands landbruksminister Ilse Aigner dukket opp ved Norges stand under matfestivalen Grüne Woche i Berlin i dag. Den norske ministeren serverte elgkjøtt.

– Jeg er jo nesten fra Østerdalen, så da tenkte jeg det passet godt at hun fikk smake på elgkjøtt, sier Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Tysk landbruksminister fikk norsk elgkjøtt

– Jeg er jo nesten fra Østerdalen, så da tenkte jeg det passet godt at hun fikk smake på elgkjøtt, sier Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

I dag sto Slagsvold Vedum for den offisielle åpningen av den norske standen under matmessen Grüne Woche i Berlin.

Norge deltar med drøyt 70 ulike produsenter og tilbydere innen mat og reiseliv, og har plukket ut regionene Fjord-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge til å representere Norge i år.

En liten stund etter åpningen dukket den tyske ministeren for ernæring landbruk og forbrukersaker, Ilse Aigner, opp med et stort pressekorps på slep. Hun kom sammen med borgermester i Berlin Klaus Wowereit (SPD), leder for det tyske bondelaget Joachim Rukwied, og Norges ambassadør i Tyskland Sven Erik Svedmann.

Hun fikk tid til å smake på norsk mat, og veksle noen ord med Slagsvold Vedum.

Arkitektur og mat

– Hvilke tema tok du opp med den tyske ministeren?

– Vi snakket litt om messa og matmangfoldet, samt arkitektur og norsk trearkitektur. Tida gikk fort, sier Slagsvold Vedum.

Store deler av den norske standen under messa er bygd opp av treverk. Det er Landbruks- og matdepartementet som koordinerer og har ansvaret for den norske deltakelsen, og messa ses på som en viktig arena for de ulike landene til å vise seg fram. Norge har en stor satsing på å knytte matopplevelser opp mot reiseliv.

Om forholdet mellom Norge og Tyskland når det gjelder mat og landbrukspolitikk sier Vedum at det meste er avklart.

– Norge og Tyskland har et godt og fritt forhold. Ingen ting er usagt landene i mellom. Det er jo en forskjell på oss i og med at det ene landet er medlem i EU og det andre ikke. Men vi har et veldig godt samarbeid med den tyske regjeringen, sier Vedum.

Ministermøte lørdag

Lørdag 19. januar inviterer Aiger til internasjonalt ministermøte under Grüne Woche. I følge Landbruks- og matdepartementet har dette møtet etablert seg som en viktig møteplass for landbruksministre fra hele verden, der sentrale landbruksspørsmål drøftes. De siste årene har global matsikkerhet vært et sentralt tema.

Temaet for årets konferanse er ”Responsible investment in the food and agriculture sectors – Key factor for food security and rural development”.

  • Se saklisten her

– Det er et stort problem i hele Europa at det skulle vært gjort nyinvesteringer i landbruket. Dette vil være tema på konferansen i morgen. I Norge er vi i stort bedre stilt enn landbruket resten i Europa når det kommer til investeringer og økonomi i landbruket, sier Slagsvold Vedum.

Grüne Woche er regnet som en av verdens største messer for mat og landbruk, med cirka 1500 utstillere fra 60 land og drøyt 400 000 besøkende i løpet av de ti dagene messen varer.