Hopp til innhold

Lokker turister med moskushode

Et utstoppa moskushode er på plass i Berlin. Nå håper trønderske matprodusenter at smaken av villdyr vil trekke folk til Norge som aldri før.

Et utstoppa moskushode skiller den norske standen fra resten under messa Grüne Woche i Berlin.

VIDEO: Et utstoppa moskushode skiller den norske standen fra resten under messa Grüne Woche i Berlin.

– Den gikk rundt ved Kongsvold stasjon, både på toglinja og på stasjonen og skapte uro for folk, sier Knut Nyhus ved Kongsvold Fjeldstue.

På hjørnet av den norske standen under Grüne Woche i Berlin, har det nå kommet opp et stort, ekte utstoppa moskushode, som speider ut over den norske messeområdet, og videre over til appelsinene ved den danske boden.

Hodet tilhører en moskus skutt ved Kongsvold stasjon for to år siden, og er lånt ut av Oppdal bygdeallmenning.

Det er fraktet til Berlin i en spesialdesignet kasse, håndlaget av leder i bygdeallmenningen, Olaf Rødtvei.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kjersti Monsen og Knut Nyhus

Prosjektleder og ansvarlig for Trøndelags deltakelse under Grüne Woche Kjersti Monsen (t.v) og Knut Nyhus (t.h) fra Kongsvold Fjeldstue.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK

– Vi håper moskushodet kan være med og trekke folk over til vår del av messeområdet. Vi vet jo at tyskere fra før av syns alt som har med vill natur å gjøre er eksotisk, sier Nyhus som for lenge siden har laget matprodukter av det som var kroppen til akkurat denne uheldige moskusen.

Trøndersk satsing

Det er Landbruks-og matdepartement som plukker ut og koordinerer den norske deltakelsen under messa Grüne Woche, som er regnet som verdens største matmesse.

I fjor var ikke Trøndelag representert med egen bod. I år er Midt-Norge valgt ut som én av tre landsdeler som skal profilere Norge.

Messa handler ikke bare om mat og landbruk, men like mye om markedsføing og turisme. Norge er delt inn i tre regioner på standen; Midt-Norge, Fjord-Norge og Nord-Norge hvor de utvalgte landsdelene skal vise seg fra sin beste side.

– Fra Kongsvold Fjeldstue skal folk få smake ekte moskuspølse laget av moskus som har beitet i områdene rundt fjellstua, sier Nyhus.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Grüne Woche, trøndersk deltakelse

Ikke alt helt på plass torsdag ettermiddag ved den norske standen før Grüne Woche.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden, NRK

Lokalprodusert mat

Trøndelag er en region med både fjell- og kystnatur. Det er valgt ut fire menyer som skal representere reiseruter turister kan ta i den trønderske regionen, og råvarene er av de fineste Trøndelag kan by på av lokalprodusert mat.

– Vi har delt den trønderske deltakelsen inn i fire fyrtårn, som representerer både matopplevelser og naturopplevelser, sier leder for den trønderske deltakelsen under Grüne Woche, Kjersti Monsen fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

De fire satsingsområdene under messa for Trøndelag er historiske matopplevelser langs Den Gyldne Omvei, akevittruta i kreative Trøndelag, vår hemnigsløse kyst og matsafari i eventyrlig landskap.

Spesialdesignede menyer

– Vi har vært nøye med utvelgelsesprosessen, og tenkt mye rundt hva vi vil vise fram, sier Monsen.

Kokker med godt grep rundt kunnskapen om trøndersk mat har jobbet fram menyer, og av det som blir å få smakt på på den norske standen er blant annet limemarinert kamskjell med brent sukkertare og lakserogn, og einerrøkt elgmørbrad med flatbrød, ølsirup og akevitt-moltegelé.

– Vi har satset på det eksotiske som produkter av elg, rein og moskus. For å få fram det spesielle og få folk til å stoppe opp. I tillegg har vi tilbehør som sier noe om Trøndelag, og folk skal få anledning til å smake hvis de lurer på noe. For eksempel har vi med karve, slik at man skal få et forhold til det krydderet hvis man smaker akevitt med karve, sier Monsen.

Sundli kommer fredag

Grüne Woche åpner fredag. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) står for den offisielle åpningen av den norske standen.

Det er ventet rundt 400.000 besøkende i den tiden messa varer fram til 28.januar. Messeområdet er et av verdens største, og består av flere ulike haller.

– Den norske standen er lekker, så vi håper å trekke folk, sier Monsen.

Torsdag luktet det treverk og ekte natur i den norske delen av messehallen. Med moskushodet på plass, og resten av varene i løpet av kvelden, er de norske utstillerne klare til å ta i mot publikum.

Grüne Woche er en viktig møteplass for også politikere. Landbruks- og matdepartementet har invitert en bredt sammensatt næringsdelegasjon som treffes i tilknytning til messa, og det vil også bli drøftet internasjonal landbruks- og matpolitikk.

Gunnhild Sundli er med på den norske åpningen.