Hopp til innhold

Hundrevis tas ut i streik – kan påvirke eksamen

Fra mandag tas nærmere 900 ansatte i høyere utdanning ut i streik. Det kan få konsekvenser for eksamen.

NTNU-streik-eksamen-studenter, Erik Aleksander Grieg, Louise Ramsli

FRYKTER FOR EKSAMEN: Erik Aleksander Grieg og Louise Ramsli studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU. De er redd eksamenene deres skal bli utsatt på grunn av streiken.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Fredag tok fagforeningene Unio og Akademikerne ut ansatte i streik flere steder, og de varsler kraftig opptrapping mandag 27. mai.

De største uttakene er ved NTNU, Universitetet i Bergen og Universitetet i Sørøst-Norge, hvor hundrevis av ansatte blir tatt ut. Det kan gå ut over eksamener.

– Det er veldig synd om det skal bli utsatt. Jeg vet ikke hvordan løsningen blir, men de fleste har en ganske full timeplan, sier Louise Ramsli.

Hun og Erik Aleksander Grieg studerer kybernetikk og robotikk ved NTNU, og er redd for at eksamenene deres skal bli utsatt på grunn av streiken.

– Jeg har tre eksamener igjen, og det hadde vært deilig å bli ferdig med dem før man skal ha sommerjobb og har andre planer, sier Grieg.

Ikke full oversikt

Bjørn Haugstad er direktør for organisasjon og infrastruktur ved universitetet.

– Der ser det ut til at dette streikeuttaket ikke påvirker skriftlig eksamen, og så har vi noen muntlige eksamener hvor vi ikke enda har full oversikt, sier han.

Det er hovedsakelig fakultet for medisin og helse og samfunns og utdanningsvitenskap, og fellesadministrasjonen ved NTNU som rammes av streiken.

NTNU-streik-eksamen2

Hanna Sagen Høyvik studerer arkitektur, og hadde ikke syntes det var så dumt om eksamen ble utsatt eller avlyst. – Jeg vurderer faktisk å utsette eksamen, fordi jeg ligger såpass dårlig an.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Ved Universitetet i Bergen tas 118 ansatte ut i streik. Her er det fakultet for samfunnsvitenskap og det humanistiske fakultet, hvor flest blir tatt ut.

– Det er særlig sensur, eksamensavvikling og ansettelsesprosesser som vil bli rammet, sier rektor Margareth Hagen.

Ved universitetet i Sørøst tror kommunikasjons- og markedsdirektør Reidun Mangrud at de skal få gjennomført alle planlagte eksamener neste uke.

– Vi jobber nå med å få en detaljert oversikt, men vi mener at vi skal klare det aller meste. Studenter som eventuelt blir ramma, vil få beskjed om det fra oss hvis det blir endringer, sier hun.

NTNU-streik-eksamen

Håvard Bruvik er klar for å bli ferdig med skoleåret, så vil ikke at eksamen skal bli utsatt.

Foto: Bent Vidar Lindsetmo / NRK

Håvard Bruvik studerer datateknologi ved NTNU i Trondheim. Han vil ikke ha flere uker med eksamenslesing.

– Det hadde vært litt kjipt hvis vi må utsette eksamen når vi har jobbet masse for det de siste tre månedene, sier han.

Les også Akademikerne og Unio i streik: – Dette er politisk styrt av regjeringen

Streik Akademikerne Unio

Ber studenter forberede seg uansett

Eksamensperioden ved universitet og høgskoler er i full gang og det avvikles eksamener nærmest daglig. Enda er det flere uker igjen før alle er gjennomført.

Dersom enkelte eksamener må avlyses eller utsettes, vil det bli arrangert nye eksamener.

– Den viktigste beskjeden til studentene er at de skal forberede seg som om at de skal ha eksamen, og ikke la dette forstyrre eksamensforberedelsene. Så får vi håndtere utsettelser eller avlysning av eksamener når det kommer, sier Haugstad ved NTNU.

NTNU-streik-eksamen, Ask Askmann Nærby

– Jeg synes det er litt dumt, hvis det gjør at jeg må ha eksamen i sommer eller i august. Nå er jeg klar for å få eksamen overstått, sier Ask Askmann Nærby, som studerer datateknologi på NTNU.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Jeg tror at de aller fleste studentene som har forberedt seg mot eksamen, de skal gjennomføre det, sier Haugstad.

Hagen sier det samme til sine studenter ved Universitetet i Bergen.

– De skal sitte rolig og fortsette forberedelsene til eventuelt ny informasjon kommer. Studentene som bli rammet vil få informasjon så snart som mulig, sier hun.

Les også Studenter ut mot egen utdanning: Frykter det utdannes psykologer som ikke egner seg

Psykologistudent Øyvind Imenes Sivertsen sitter utenfor NTNU

– Staten som har ansvaret

– Vi streiker fordi staten vil tvinge oss over på én tariffavtale. Det vil være et brudd med demokratiske rettigheter, og vil faktisk ødelegge muligheten vår til organisasjonsfrihet, sier streikeleder i Unio, Lisbeth Aune.

Hun sier de er lei seg for at studentene kanskje ikke kan gjennomføre eksamen, men at streiken er nødvendig.

– Det er beklagelig at en streik går utover en tredjepart. Det er vi veldig lei oss for, men det er staten som har ansvar her, og er ansvarlige for å ha tvunget oss til å gå ut i streik.

NTNU-streik-Unio

Lisbeth Aune er streikeleder for Unio ved NTNU.

Foto: Bent Vidar Lindsetmo / NRK

Les også Henry har søkt på studiet nesten ingen kommer inn på

Student Henry Kvalsund.