NRK Meny
Normal

Røde Kors øker beredskapen før «Ole»

Røde Kors i Trøndelag har bedt alle lokallag om å forberede seg på ekstremvær. Forsikringsselskapet If frykter at «Ole» vil føre til flere hundre skader.

Storm på Frøya

Kraftig vind på Frøya. Bildet er tatt under et tidligere uvær.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

– Vi øker beredskapen på grunn av varselet om ekstremvær som innebærer at blant annet vårt fylke blir truffet av forholdsvis kraftig vind og mye nedbør, sier Marita Hoel Fossen, daglig leder i Sør-Trøndelag Røde Kors.

Kan bli sterk storm

Torsdag ettermiddag sendte Meteorologisk institutt ut ekstremvarsel for Trøndelag, Nordland og Troms.

Lørdag morgen er det ventet økning til full storm fra nordvest. Det kan bli sterk storm med vindkast på 30 til 40 sekundmeter.

– Vi er oppmerksomme på at det kan bli ei travel helg og er i beredskap, sier Hanne Guddingstua, daglig leder i Røde Kors i Nord-Trøndelag til NRK.no.

Sjekker utstyr

Røde Kors' lokalforeninger i trøndelagsfylkene, samt i Rindal og Surnadal, har fått beskjed å øke beredskapen.

– Det innebærer at de for eksempel sjekker at de har oppladede batterier på radioene sine, at alle i beredskap er klar over den forhøyede beredskapen og at man tar en ekstra sjekk på utstyret sånn at man er klar hvis det skulle være behov for vår bistand, sier Marita Hoel Fossen.

Hun forteller at de kan stille med transport, kommunikasjonsutstyr og at de også kan stille med lokaler. De har utstyr til førstehjelp, tepper, aggregater og ovner.

– Men menneskelige ressurser i form av alle de frivillige er vår viktigste ressurs.

– Hør på værmeldingen

Marita Hoel Fossen oppfordrer folk til å følge med på værmeldingen.

– Ta nødvendige forholdsregler og ikke gå ut hvis værforholdene tilsier at man bør holde seg inne. Sitt inne med ei god bok og hør på uværet i stedet for å ta unødige sjanser.

Frykter hundrevis av skader

Forsikringsselskapet If frykter at «Ole» vil føre til flere hundre skader hvis det slår til som meldt. De ber folk sikre fritidsbåter og løse gjenstander utendørs.

– Både bedrifter og privatpersoner bør gjøre tiltak for å forberede seg på dette uværet, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If i en pressemelding.

Også Tryg Forsikring ber folk sikre båtene sine før uværet setter inn.

Jon Berge mener at folk i Trøndelag, Nordland og Troms er flinke til å takle uvær.

– Vi ser gang på gang at røft vær i disse fylkene ikke rammer med så mange skader som enkelte andre steder i landet, nettopp fordi folk her er vant til situasjoner som dette.