Normal

Høstormen tok trær

Vinden sørget for å blåse fiskebåt opp på land, trær over vei og biler. Meteorologene advarer mot å la trampoliner stå usikret.

Håvar By i Åfjord i Sør-Trøndelag fikk seg en skikkelig overraskelse da han var på vei til barnehagen for å levere ungene onsdag morgen.

Han fikk se en fiskeskøyte som sto pent plassert langt oppe i fjæra.

– Den lå på fjorden i går kveld. Båten har sikkert blåst på land i løpet av natten. Det merkelige er at den står så fin på land, sier By til NRK.

Grener falt over bilen

– Nå er det høst, konkluderer Ole K. Nybrodal fra Vikhammer, tørt.

På sin kjøretur gjennom Trondheim på vei til jobb så han tydelige spor etter vindens herjinger i løpet av natten.

En eldre kvinne kom ut og oppdaget at den kraftige vinden hadde revet med seg to store greiner og slengt dem over bilen hennes. Nybrodal kom damen til unnsetning

– Jeg hjalp henne med å fjerne greinene, og det så ut som det gikk greit med bilene, sier Nybrodal til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Greiner falt over biler

En dame måtte få hjelp til å rydde vekk tunge greiner fra bilen i Trondheim.

Foto: Ole K. Nybrodal

Kraftigste vind på 34 år

Sjekk været på YR.no

I Trondheim ble det i natt målt den kraftigste vinden i september siden 1978, skriver Adresseavisen. I tillegg ble det målt nedbørsrekord i Namsskogan.

Den sterkeste vinden mellom klokken fire og fem i natt var middelvinden ( gjennomsnittlig vindhastighet i ti minutter) kom opp i 16,5 meter per. sekund. Det tilsvarer stiv kuling, helt på grensen til sterk kuling.

– Det har vært sørvestlig vind i natt og lokalt har det blåst mye. Kraftige vindkast tar med seg trampoliner og det er viktig å sikre løse gjenstander, sier vakthavende meteorolog Anne Mette Olsen ved Meteorologisk Institutt til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Vinden tok trampolina

I Stod ble denne trampolina funnet i veikanten.

Foto: Lars Johan Omli

Sterk storm

– Det har vært kraftig vind og helt opp i sterk storm langs kysten, forteller meteorolog ved værtjenesten på Ørland hovdeflystasjon, Kjell Hoff, til NRK.

Meteorlogen har som oppgave å sørge for oppdaterte værrapporter til jagerflypilotene på hovedflystasjonen og har fulgt med været hele morgenen. Hoff slår fast at mange langs kysten har fått en forsmak på den første høststormen.

– Det har også regnet kraftig mange steder i natt. Det vil fortsette utover dagen, sier Hoff, men lover at vinden vil roe seg.

– Vinden vil avta etter klokken 10, lover meteorologen.

Motorsagpatrulje

På Veitrafikksentralen har det rydd inn meldinger om trær i veibanen. Terje Tinglund sier de er godt forberedt og har folk ute med motorsag.

– De som jobber med veivedlikehold kjører mellom trærne som har rast. De gjør regelrett hogstarbeid på veien. Vinden har røsket godt tak i skogen, ser Tinglund ved Vegtrafikksentralen til NRK.

Fergestans og strømbrudd

Værforholdene satte en stopper for fergetrafikken i både Trøndelag og Møre og Romsdal.

FosenNamsos Sjø måtte kansellere sambandet Hofles-Geisnes- Lund i morgentimene i dag, men Tinglund opplyser at fergene kunne begynne å gå igjen da vinden løyet utover morgenen.

Husttander i deler av Verran, Verdal og Leksvik mistet strømmen like etter klokken fem imorges som følge av uværet. I løpet av morgenen ble feilen rettet, opplyser Nord- Trøndelag Elektrisitetsverk.

Mindre vind, men vått

Meteorlog Anne Mette Olsen lover at vinden skal løye utover dagen og kvelden, men den vil øke igjen i løpet av natten.

– Det blir en økning i vinden fra i morgen tidlig fra sør. Da snakker vi om stiv kuling utsatte steder som dreier over til sterk kuling. Det vil også fortsette med kraftig nedbør, sier Olsen.