Hopp til innhold

Historien til 44.000 norske krigsfanger gjøres tilgjengelig på nett

Nå blir det mulig å finne ut mer om alle dem som satt i fangeleirer både i Norge og utlandet under andre verdenskrig

Arne Langås, konservator Falstadsentret

KORT FOR HVER FANGE: Konservator Arne Langås viser fram kort med informasjon om alle fangene på Falstad i Levanger. Nå skal det lages et digitalt register på nett for alle de 44.000 nordmennene som satt fanget under andre verdenskrig.

Foto: Eivind Aabakken

– Dette er utrolig gledelig. Vi møter mange etterkommere til krigsfanger som leter og lurer, sier direktør Christian Wee ved det nasjonale sentret for krigens fangehistorie, Falstadsentret.

Fredag ble det kjent at regjeringspartiene legger 1,7 millioner kroner på bordet for å få på plass et digitalt register over alle norske fanger som satt i fangenskap under andre verdenskrig.

Her vil folk kunne søke på navn, fangeleirer, og få mer informasjon om alle nordmenn som satt i fangenskap både i Norge og utlandet.

– Dette vil bety veldig mye og folk kan finne informasjon om sine, sier Wee.

Falstad

FANGELEIR PÅ FALSTAD: En av ti norske fangeleirer under 2. verdenskrig. I det nye norske digitale fangearkivet kan det søkes på fangeleirer både i Norge og resten av verden der nordmenn satt i fangenskap.

Foto: Falstadsentret

Mer enn bare et navn

– Motstandsarbeid førte til at mange nordmenn ble tatt til fange, sier konservator Arne Langås ved Falstadsentret.

I det nye digitale registret er det kart som viser fangetransporter til leirer og det er personlige opplysninger om den enkelte.

– Vi ønsker å fortelle noe mer enn bare et navn, sier Langås.

Han sier alle kan bidra.

– Om folk har et bilde eller ei beretning så kan de legge dette inn selv, forteller Langås.

Andre Skjelstad og Elin Agdestein

REGJERINGSPARTIENE LEGGER PENGER PÅ BORDET: 1,7 millioner kroner bevilges i revidert nasjonalbudsjett for å få på plass et norsk digitalt fangearkiv. – Dette blir et viktig prosjekt, mener André Skjelstad (V) og Elin Agdestein (H). Dette blir et samarbeid mellom Falstadsenteret og Arkivet freds – og menneskerettighetssenter.

Foto: Eivind Aabakken

Vil hedre krigsfangene

I mai neste år skal det nye norske registret over norske krigsfanger være på plass.

Stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) sier dette blir viktig.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått den statlige finansieringen av dette viktige prosjektet på plass. Det vil bli et digitalt monument over alle nordmenn som satt i fangenskap under andre verdenskrig. Nå kan det digitale fangearkivet være klart til 75-årsmarkeringen av frigjøringsjubileet i mai neste år, sier Agdestein.

– Det passer veldig godt å hedre fangene og etterkommere med dette 75 år etter frigjøringen, sier Christian Wee ved Falstadsentret

Falstad

SKAL IKKE GLEMMES: For første gang skal historien til norske krigsfanger som satt i fangenskap digitaliseres. En viktig base for jobben som skal gjøres er det registret som kom på plass i forbindelse med boka «Nordmenn i fangenskap» som kom ut i 1995. Helt ny informasjon kommer også til å bli lagt inn det digitale fangearkivet. Bildet er tatt på Falstad i 1945.

Foto: Oskar Johansen/Falstadsentret