Hopp til innhold

Herborg Oline Finnset (55) ny biskop i Nidaros

Hun var forhåndsfavoritt da Kirkerådet mandag kveld valgte etterfølgeren til biskop Tor Singsaas.

Bispekandidat.

INNSETTES 10. SEPTEMBER: Herborg Finnset har siden januar i år vært prost i Strinda i Nidaros bispedømme. Fra 2005 til 2017 var hun domprost i Tromsø. 10. september blir den nye Nidarosbiskopen innsatt i sin tjeneste ved en gudstjeneste i Nidarosdomen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Det var ventet at Herborg Oline Finnset (55), prost i Strinda prosti, skulle bli den nye biskopen i Nidaros.

Finnset fikk flest stemmer under den omfattende avstemmingsrunden i april, og hun var dermed favoritten da Kirkerådet mandag kveld var samlet i Trondheim for å velge etterfølgeren til Tor Singsaas.

Hun blir den aller første kvinnelige biskopen i Nidaros.

Enstemmig valgt

Kirkerådets medlemmer gikk enstemmig inn for Herborg Oline Finnset, skriver Den norske kirke i en pressemelding.

– Vi gratulerer Herborg Finnset som ny biskop i Nidaros bispedømme, og vi gratulerer bispedømmet og Den norske kirke med en ny biskop, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

I sine svar på bispedømmerådets spørsmål før den kirkelige avstemningsrunden i vår, karakteriserte hun seg selv på denne måten: «Pliktoppfyllende, snill og ganske robust. Tradisjonsorientert. Glad. Vitebegjærlig».

Finnset ønsker en kirke som fokuserer på evangeliet og gleden.

– Nidaros bærer med seg noe av det beste i norsk tradisjon og kirkeliv. Dette bispedømmet har en unik mulighet til å binde sammen synlige, gamle tradisjoner med nye impulser. Jeg ønsker meg en kirke som kan holde fokus på evangeliet og gleden i en tid vi vet blir krevende på det organisatoriske planet, sier Finnset i pressemeldingen.

Bispekandidat.

ETTERFØLGEREN: Herborg Oline Finnset overtar etter Tor Singsaas som hadde sin avskjedsgudstjeneste i Nidarosdomen søndag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Er takknemlig og ydmyk

Herborg Oline Finnset har siden januar i år vært prost i Strinda i Nidaros bispedømme. Fra 2005 til 2017 var hun domprost i Tromsø. Hun er utdannet ved Det teologiske menighetsfakultet, og ble ordinert til prest i Oslo i 1988.

– Jeg er takknemlig for at jeg kan stille opp som bispekandidat i Nidaros, og ydmyk overfor oppgavene som ligger foran meg. Jeg har 28 år med erfaring i Nord-Hålogaland bispedømme før jeg kom hit til Strinda i vinter, fortalte Finnset til NRK i mars.

Bred erfaring fra samisk kirkeliv

– Jeg vil stå for en åpen og tydelig måte å være leder på. Kirka har dype røtter i tanker og tradisjoner. Men også tradisjoner er i endring. Noen ganger må vi løfte opp det som har vært gjemt eller skjult. Noen ganger må vi være modig og gå nye veier. Jeg ønsker å være med og forene det beste fra det gamle og det nye – og at vi sammen skal finne nye veier, uttalte hun til NRK.

Finnset har bred erfaring fra arbeid med samisk kirkeliv, og har vært med på å etablere og drive Tromsø Internasjonale Kirkefestival.

10. september blir den nye Nidarosbiskopen innsatt i sin tjeneste ved en gudstjeneste i Nidarosdomen.