Hopp til innhold

Her tar Marit (81) gult belte i taekwondo

Stadig flere eldre trener mer enn før. Og etter bare noen måneders trening har 81 år gamle Marit Sivertsen fra Trondheim tatt gult belte i Taekwondo.

Marit Sivertsen - taekwondo Trondheim

Marit Sivertsen på trening sammen med instruktør Gunnar Rugsveen i Trondheim Taekwondoklubb.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen

De siste årene viser tall at flere eldre er blitt fysisk aktive. Og det trenes hardere enn før. Spesielt styrketrening, men også kampidretter som taekwondo er blitt mer populære.

For taekwondo er kanskje ikke idretten man forbinder med pensjonister som aldri har prøvd det før. Men i Trondheim er det ikke sånn. Siden i fjor høst har en gruppe på 20 eldre trent jevnlig.

Les også – La hjertepumpa gå, og lev lenger

Deltakerne har gjennomført to intervalløkter i uka i fem år.

– En fin sport

– Jeg synes det var veldig hardt i begynnelsen. Jeg ble veldig ivrig, og tok i kanskje i hardeste laget. Men det er en veldig fin sport, sier hun til NRK.

Det var Trondheim kommune som inviterte eldre over 60 år til å bli med på nybegynnerkurs i den koreanske kampkunsten i september i fjor. Hele 20 personer over 60 år meldte seg på.

Marit Sivertsen - taekwondo Trondheim

Marit Sivertsen sikret seg gult belte i taekwondo etter bare noen måneder med trening.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Jeg har et barnebarn som er med på Taekwondo, og jeg synes det så artig ut. Man er jo aldri for gammel til å prøve noe nytt, sier Marit Sivertsen.

Også flere av de andre deltakerne skrøt av treningen de fikk på matta i Trondheim Taekwondos treningslokale på Lade.

– Dette var veldig bra for kondisjonen, koordinasjonen og styrken. Flere av øvelsene var nye, men knebøy har vi jo prøvd før, ler en av deltakerne på kurset.

Eldre i Trondheim taekwondo

De eldre synes taekwondo var en fin treningsform, og en del av øvelsen kjente de til fra før.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

– Helt fantastisk

Avdelingsleder Hildegunn Slettvold i Trondheim kommune var overveldet over responsen etter den første treningen på Lade.

– Dette var jo bare helt fantastisk. For et engasjement. det var bare magisk. Vi trenger absolutt flere eksplosive idretter, eller aktiviteter, til den nye generasjonen med eldre, sier hun.

Instruktør Gunnar Rugsveen i Trondheim Taekwondoklubb har ledet treningene for de eldre

– De er helt utrolige. Jeg skal virkelig ta vare på denne fine gjengen. Det er for øvrig første gangen vi har en egen gruppe med eldre som trener taekwondo sammen. Målet med det hele er at de skal bli en bedre utgave av seg selv, og komme i bedre form, mener Rugsveen.

Les også Tunge løft kan forlenge livet

Harald tar i