Her ryker 5300 kroner – 16 bøtlagt på én time

På under én time fikk 16 bilister bot for å kjøre feil i dette krysset i Trondheim sentrum.

Bispegata

I dette krysset i Trondheim er et ulovlig å ta til høyre eller venstre.

Foto: Mari Svenning / NRK

Når man kjører ned Bispegata fra Kalvskinnet og skal krysse Prinsens gate i Trondheim, er det kun lov til å kjøre rett frem og ikke ta av inn på Prinsens gate.

Det er det tydeligvis mange trondhjemmere som ikke har fått meg seg. Det kan koste dem en bot på 5350 kroner.

– Det skal være en avskrekkende bot, ellers har det ikke effekt, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Kamilla Engen, til NRK.

Varslet kontroll

I formiddag varslet politiet at de kom til å ha kontroll på stedet. Likevel var det 16 bilister som fikk forenkla forelegg for å svinge inn på Prinsens gate. Kontrollen varte i en times tid.

– Det er tydelig skiltet, og jeg tror mange vet at det ikke er lov, men det er en enkel snarvei som folk har funnet ut av, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Bernt Tiller.

Bispegata

Denne bilisten kjører den eneste lovlige retningen fra Bispegata i dette krysset.

Foto: Mari Svenning / NRK

Godt skiltet

På vei inn i krysset er det satt opp skilt på hver side av veien som viser at det kun er lov til å kjøre rett frem over krysset mot domkirka.

– Folk har sikkert gjort dette i mange år, og plutselig står politiet der. Man kan jo tenke seg hvor mange som gjør dette i løpet av en dag, sier Tiller.

På de fem minuttene vår journalist var på stedet kjørte tre biler feil i krysset.

– Vi har trafikkregler som er til det beste for alle. De skal beskytte oss når vi beveger oss i trafikken. Derfor er det veldig viktig at vi følger dem. Hvis vi ikke hadde hatt noen som håndhevet disse, så ville det vært livsfarlig, sier Engen.

– Det er så enkelt å spare disse pengene ved å ikke utgjøre noen risiko i trafikken, legger hun til.

– Mange kjører feil bevisst

Håvard Tømmervold

Politioverbetjent ved sentrum politistasjon i Trondheim, Håvard Tømmervold, mener det er mange som kjører feil bevisst for å ta en snarvei.

Foto: NRK

Politioverbetjent ved sentrum politistasjon i Trondheim, Håvard Tømmervold, forteller at det var mulig å svinge til høyre i krysset tidligere, men at reglene om å kjøre rett frem har eksistert siden 2012.

– Da ble Bispegata ombygd, og det ble lagt sykkelfelt der. Det ligger en trafikkbegrensning i regelen også fra kommunens side. Det skal ikke være en snarvei fra Erling Skakkes gate. Det er ikke ønsket trafikk forbi Kalvskinnet barneskole og E.C. Dahls-parken, sier Tømmervold.

Han påpeker at krysset er godt skiltet, og at det ikke skal være noe problem å forstå hvilke regler som gjelder.

– Det er skiltet og merket i henhold til reglene og vel så det. Det er folk som kjører feil både bevisst og ubevisst, men jeg vil nok tro at det er mange som gjør det bevisst, sier han.