Hopp til innhold

Han har Sør-Trøndelags første private solcelleanlegg

Foreløpig er det få som har satset på solen i Norge, men i Klæbu er det nå i alle fall en huseier som tror at godvær og sol blir en del av den elektriske fremtiden.

Solceller på taket

Pål Børge Henriksen og Johannes Moen på viser frem taket på garasjen til Pål Børge. Halvparten er dekt av solcellepanel.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Det første private solcelleanlegg er på plass i Sør-Trøndelag. For på Tanem i Klæbu har Pål Børge Henriksen installert solcellepanel på halvparten av garasjetaket. Anlegget er snart koblet til nettet og Henriksen regner med at det kan brukes i 25 år fremover.

– På en god dag klarer jeg å produsere tre kilowatt, forteller Henriksen.

Han gjør det både av hensynet til planeten og økonomien.

– I løpet av 15–20 år regner jeg å ha spart inn utgiftene. Det kostet meg rundt 50.000 kroner å installere denne ordningen, fortsetter han.

Solcelle

Pål Børge Henriksen regner med å ha spart inn kostnadene på anlegget i løpet av 20 år.

Foto: Stein Lorentzen / NRK
Mest til eget forbruk

Med anlegget har Henriksen mulighet til å benytte seg av energien selv, men han kan også gi energien til andre forbrukere i Sør-Trøndelag.

– Det er mest til eget forbruk. Jeg tjener mest på å bruke det selv og spesielt på, nettleien som jeg unngår. Hvis jeg skal selge det får jeg bare igjen spotprisen, sier Henriksen.

– Kan være avgjørende for klimautfordringene

Det er ikke mange som har forsøkt seg på liknende solcelleanlegg i Trøndelag. Ifølge Johannes Moen i Norsk Sol er det fem personer i Trøndelag som har fått installert anlegg til privat bruk.

Jan Olaf Jørgensen Pettersen, som har installert solcelleanlegg på taket av huset i Steinkjer

FEM I TRØNDELAG: Jan Olaf Jørgensen Pettersen har også installert solcelleanlegg på taket av huset i Steinkjer.

Foto: Frank Almås / NRK

– Det er miljøvennlig og man bidrar til fornybar energiproduksjon. Det fører også til at Norge slipper å kjøpe kraft fra utlandet og man blir mer selvforsynt på energi lokalt, sier Moen.

Ved at flere kjøper vil det bli billigere å masseprodusere solcelleanlegg. Jeg tror at dette kan være avgjørende for å løse klimautfordringene vi står ovenfor fremover, fortsetter han.