Lager historier fra Trøndelag

Han har vært nominert til Oscar og spradet på croisetten i Cannes med verdensstjerner, men det er historier fra Trøndelag Hallvar Witzø elsker å lage film av.

Hallvar Witzø er kandiat 5 til å bli Årets trønder

Hallvar Witzø fra Leksvik har allerede oppnådd mer enn de fleste i filmbransjen. Nå drømmer han om å lage sin første spillefilm.

Fra filminnspillingen

Fra innspillingen av Tuba Atlantic som ble spilt inn på Stokkøya på Fosen. Witzø er opptatt av å bruke miljø han kjenner i filmene sine.

Foto: Karl Erik Brøndbo
Video Her får Hallvar Witzø (27) beskjed om at han er nominert til Oscar

Det var mye følelser i sving da Witzø ble nominert til Oscar for beste kortfilm ifm. Tuba Atlantic.

Foto: Nyhetsspiller
Hallvar Witzø står ved et gammel tv-kamera

Hallvar Witzø har drømt om å lage film siden han var liten.

Foto: Morten Andersen / NRK

– For meg er det veldig viktig å fortelle historier fra Trøndelag. Der kjenner jeg historien, det er der jeg er vokst opp og har all inspirasjon fra, forteller den 30-årige filmregissøren fra Leksvik.

Witzø fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Tuba Atlantic, som han i 2011 ble nominert til Oscar for i kategorien beste kortfilm.

Nå ønsker han å kunne lage spillefilmer. Han er i gang med flere prosjekter. Den ene er en film basert på gruvesamfunnet i Malm. Witzø har vært der flere ganger og blitt inspirert av hvordan bygda ser ut. Boligfelt med hus i flere farger i et rigid mønster ligger oppover lia.

Les også: Her blir Hallvar (27) Oscar-nominert

Å være utenfor

– Filmen baserer seg på på det å være utenfor et samfunn, men at vi er i et lite tettsted som Leksvik eller Malm. Det er viktig at filmene mine føles universelle, enten du bor i Sør-Korea, Australia eller USA skal man kunne kjenne seg igjen.

Hallvar Witzø sier det er veldig overraskende og veldig hyggelig å bli nominert som kandidat til Årets trønder. Det er en ære og noe han setter stor pris på.

I vår deltok han på filmfestivalen i Cannes. Til stede var slekt, venner og ikke minst Stranda mannskor som sang på croisetten 17. mai, ifølge Witzø en stor opplevelse.

Møtte sine forbilder

Under Oscarprisutdelingen i Los Angeles fikk han gå sammen med regissørkollegene Steven Spielberg og Martin Scorsese opp til podiet. Årsaken var at de ble stilt opp alfabetisk. Han fant dem og gikk i rygg med dem. På podiet fikk han slått av en prat med dem. Et av de største øyeblikk han har hatt.

– De er menn, som bortsett fra faren min, har vært med og oppfostret meg på en aller annen måte gjennom filmene de har laget. De har vært med og formet filmmediet til de grader. For meg er Spielberg og Scorsese de to som har betydd mest for min karriere som inspirasjonskilder.

– Hvilke filmer liker du selv?

– Vanskelig å si, jeg liker så bredt. Så Interstellar nylig, en helt utrolig film. Dypsindig, samtidig er den actionpreget og har god musikk. Liker samtidig gamle tegnefilmer som Bambi og Dumbo, de er helt fantastiske. Liker også norske filmer, er veldig glad i Bent Hamer, og de svenske regissørene Roy Andersson og Ruben Östlund. Så lenge gode filmer kan inspirere meg til å lage min type film, da kan det være nesten uansett sjanger.

– Hvordan er det å være Hallvar Witzø fra Leksvik og bli invitert til Cannes og Los Angeles?

– Vi fra Leksvik er litt storkara, vi er vant til å være i tet. Nabobygda Mosvik har jo sin egen (Petter Northug, red.anm.). Vi er vant til å stå fremst og rope litt høyt. Er vel en av dem som synes det er helt ok å bli tatt bilder av.

Trives bak kamera

– Aldri vurdert å stå foran kamera?

– Nei, jeg trives best bak kamera. Det er der jeg finner roen ved å se på en skjerm og kunne justere et spill hos en skuespiller for å fortelle historien jeg vil.

Witzø sier han er utrolig dårlig til å formulere seg muntlig, men har et grunnleggende behov for å fortelle en historie, og det gjør han best gjennom filmmediet. Mest kjent er han nok for Tuba Atlantic.

– Tuba Atlantic begynner med at jeg har lyst å se en gigantisk tuba blåser en lyd over til Amerika, og da bygger jeg en film rundt det.

– Hva kjennetegner en film laget av deg?

– Filmen må ha varme karakterer, en melankolsk historie og absurde bilder, sier Hallvar Witzø.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Årets trønder 2014 presentasjon header» i nytt vindu