Hopp til innhold

Guttene i Silje-saken renvasket etter 28 år

Statsadvokaten i Trøndelag har konkludert med at de tre guttene som fikk skylda for dødsfallet til ei fem år gammel jente i Trondheim i 1994 er uskyldige.

To av guttene som fikk skylda for å ha utsatt Silje for vold klemmer etter at statsadvokaten sier de er uskyldige

RENVASKET: To av de tre guttene omfavner hverandre etter at statsadvokaten gav de beskjed om at de nå er å anse som uskyldige.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Fredag fortalte statsadvokat Per Morten Schjetne om avgjørelsen sin.

Statsadvokat Per Morten Schjetne

Statsadvokat Per Morten Schjetne mener de tre guttene må anses som uskyldige i dødsfallet på Silje Marie Redergård

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Vi har på bakgrunn av den etterforskninga som er gjennomført ikke kunnet konkludere med hvem som påførte Silje vold, sier statsadvokat Per Morten Schjetne ved Trøndelag statsadvokatembeter.

– Det ligger ingen gradering av skyld i den avgjørelsen. Det er også veldig viktig for meg å få frem at vi må iaktta uskyldspresumsjonen her. Det betyr at alle de tre guttene er å anse som uskyldige, sier Schjetne.

– Rørt og kjempeglad

Det var 15. oktober 1994 at fem år gamle Silje Marie Redergård ble funnet død øverst i en akebakke på Tiller i Trondheim. Bare ett døgn seinere ble tre gutter på 4, 5 og 6 år utpekt av politiet som ansvarlige for å ha mishandlet henne til døde.

I dag er de alle tre i 30-årene.

To av de tre mennene fikk beskjeden om avgjørelsen til Statsadvokaten på et hotellrom i Trondheim i formiddag.

– Jeg er rørt og kjempeglad, sier femåringen til NRK.

– Det føles helt fantastisk å bli renvaska, fortsetter han.

Også seksåringen er fornøyd med dagens avgjørelse.

– For en lettelse! Jeg har gått fra å bli ansett som en skyldig i en drapssak i 28 år til å bli uskyldig.

Samtidig er det med en viss bismak han i dag ble renvaska.

– Politiet tar ikke ansvar for det de gjorde mot oss den gangen, sier seksåringen.

NRK har i dag vært i kontakt med Siljes mamma. Hun skriver i ei tekstmelding at hun ikke ønsker å komme med noen uttalelse enda.

6-åringen som politiet i 1994 mente var delaktig i drapet på Silje i bakken såtr med ryggen til fotografen. I dag er han

Seksåringen har levd med stemplet som drapsmann i 28 år.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Vil be om erstatning

Advokat Sigurd Klomsæt har forsvart seksåringen. Han sier dagens avgjørelse er et spark til politiet jobben som ble gjort i 1994.

– Dette er en stor dag for de tre unge guttene å få så klar tale om at det ikke er noe grunnlag for å mistenke de for noe som helst, eller anklage dem for noe som helst. Men det er kommet 28 år for sent, sier Klomsæt.

Han varsler nå at de nå vil kreve erstatning for det guttene har vært igjennom.

– De har krav på et betydelig beløp. De har fått friheten undratt seg i mange år også. De ble plassert i fosterhjem, på tross for at familiene på begge sider motsatte seg det, sier han.

Kritiserer etterforskninga

Statsadvokaten mener det ikke er mer etterforskning politiet kan gjøre for å gi svar på hva som skjedde med jenta.

Formelt ble saken mot guttene henlagt fordi de var mindreårige og dermed ikke kunne dømmes og fengsles.

Men stempelet som drapsmenn har fulgt guttene siden den gang.

Politimesteren i Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, har ikke ønska å stille til intervju med NRK fredag, men skriver dette i en kort kommentar:

– Statsadvokaten har vurdert saken og tatt sin avgjørelse. Vi ser at statsadvokaten har konkludert med det samme som vår innstilling og vi tar statsadvokatens avgjørelse til etterretning, skriver Moe.

Dette er Silje-saken Barna som fikk skylden for venninnens død

Tre små barn fikk skylda for å ha tatt livet av Silje Marie Redergård (5).

Statsadvokaten har ikke evaluert etterforskninga politiet gjorde i 1994 ut over det som er nødvendig for å vurdere de opplysningene som kom frem under etterforskninga.

«Vi konstaterer imidlertid at etterforskningen i 1994 ble avsluttet for tidlig. Dette gjelder som nevnt ovenfor særlig sikring og analyse av beslag politiet hadde foretatt.»

Det var i NRK Brennpunkts dokumentarserie «Drapet i akebakken» i NRK TV i november i fjor at saken ble tatt opp på nytt av politiet.

NRK forklarer

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Drapet i akebakken

15. oktober 1994 ble fem år gamle Silje Marie Redergård funnet delvis avkledd, mishandlet og død i den våte nysnøen i en akebakke i drabantbyen Tiller.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Dagen etter fortalte politimesteren i Trondheim at Silje ble mishandlet og etterlatt døende av tre lekekamerater på fire, fem og seks år. Tidligere på dagen skulle de i avhør ha fortalt om hvordan de selv eller vennene hadde brukt grov vold mot Silje.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

I dokumentarserien «Drapet i akebakken» har NRK Brennpunkt gått gjennom politidokumentene sammen med en rekke eksperter.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Ekspertene konkluderer med at det ikke finnes tekniske bevis for at guttene sto bak ugjerningene mot Silje, og at de ble utsatt for ulovlige avhør og press.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Ny etterforskning

Etter å ha vurdert saken og det som kom fram i dokumentarserien, ba statsadvokaten politiet starte ny etterforskning.

Hva skjedde da tre barn fikk skylden for Siljes død?

Renvasket

17. februar 2023 konkluderte statsadvokat Per Morten Schjetne med at de tre guttene, som i dag er i 30-årene, er uskyldige i Siljes død. Ny etterforskning har ikke avdekket hvem som utøvde vold mot Silje.

Barna som fikk skylda for venninnens død

Her ble politiets etterforskning og avhørsmetoder i 1994 kraftig kritisert av en rekke eksperter, som advarte om muligheten for at guttene var blitt utsatt for justismord.

Den nye etterforskninga har avdekka at det aldri ble gjort et formelt avhør i form av dommeravhør av guttene.

Årsaken til dette var et guttenes verger sa nei til dette. Dermed fikk politiet aldri tatt et avhør av guttene der de ble informert om sine rettigheter.

Kritikken førte til at statsadvokaten i Trøndelag bare uker etter «Drapet i akebakken» ble vist, beordret en gjenopptakelse av Silje-saken.

Siden begynnelsen av 2022 har politiet i Trondheim gjort 40 nye avhør i saken og analysert beviser. 30 av disse ble ikke avhørt i 1994. I tillegg er to av guttene avhørt på nytt.

Les også Politiledelsen bestemte at femåring ikke trengte advokat

Den da fem år gamle gutten ble utpekt som en av de ansvarlige for Silje Marie Redergårds død i 1994. Han ble avhørt uten advokat til stede.