Gonoréutbrudd i Sør-Trøndelag

Minst 47 personer har blitt smittet av gonoré i Sør-Trøndelag i løpet av 2014. Smittevernoverlegen i Trondheim jobber nå med smittesporing.

Prevensjon

Kondom kan være en god forsikring mot kjønnssykdommer. Men fortsatt får over 500 nordmenn årlig påvist gonoré. Nå varsler smittevernoverlegen i Trondheim om et utbrudd i Sør-Trøndelag.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

Kvinner og menn i alle aldersgrupper er berørt av det som karakteriseres som et utbrudd av gonoré i Sør-Trøndelag.

– Det er flere tilfeller enn vi har forventet, derfor kaller vi det et utbrudd, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik til NRK.

Alle de som har fått påvist smitte av den seksuelt overførbare sykdommen får eller har fått nødvendig behandling med antibiotika.

Jobber med smittesporing

Gonoré er klassifisert som en allmennfarlig sykdom, og det offentlige helsevesenet er derfor pålagt å drive smittesporing.

Vi jobber sammen med poliklinikk for kjønnssykdommer på St. Olavs Hospital med å spore de som eventuelt kan ha vært utsatt for smitte. Vi jobber også for at flere skal teste seg. Det er viktig at disse blir undersøkt for å hindre ytterligere smitte, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik i en pressemelding fra kommunen.

Tallene kommer fra kalenderåret 2014.

Flest mellom 19–30 år

Det er 14 kvinner og 26 menn som er innmeldt smittet i Folkehelseinstituttets register. Sju smittede er foreløpig ikke registrert. De smittede er i alle aldersgrupper, men det er flest smittede i alderen 19–30 år. De fleste tilfellene er registrert i Trondheim.

– Det er grunn til å tenke at det er en del smittespredning og at folk ikke beskytter seg med kondom, sier Sagvik.

– Ta kontakt med lege

Sagvik understreker at den som smittes av gonoré blir helt frisk når det gis riktig og tidlig behandling.

– Det er flest heteroseksuelle blant de smittede og det er viktig at de som mistenker at de kan være smittet tar kontakt med lege for å ta en test. All behandling av denne sykdommen er gratis, sier hun.

De siste årene har tallet på påviste gonorétilfeller ligget mellom åtte og ti for Trondheims del.

Gonoréinfeksjonen gir seg utslag i utflod fra kjønnsorganene og var for noen tiår siden den hyppigste årsaken til sterilitet. På 70-tallet ble det registrert så mye som 10.000 tilfeller årlig, mens man i fjor hadde drøye 500 smittede.